Chápeme, kolik kalorií ve vejci je 1 ks na 100 gramů a jak dobré je jíst vejce

Vejce lze nazývat jedním z nejpopulárnějších a cenově dostupných produktů. Co jsou pro ně užitečné a komu, jaké vlastnosti mají a proč jsou tak důležité? Ne každý zná odpovědi na tyto otázky.

Složení a nutriční hodnota

\ t

Vejce jsou považována za výrobek s vysokou nutriční hodnotou. Jsou zahrnuty ve stravě pro hubnutí a získání svalové hmoty, mají mnoho užitečných vlastností a zároveň nejsou vysoce kalorické, zejména pokud oddělujete žloutek od proteinu. Průměrné kalorií je 79 kcal.

Samotné vejce se skládá ze dvou částí - bílkoviny a žloutku. Každý z nich má jiné chemické složení, kalorický obsah a obsahuje vlastní soubor prvků nezbytných pro naše tělo.

Takzvaný protein dostal své jméno díky skutečnosti, že se skládá téměř výhradně z vody a vysoce kvalitních bílkovin s kompletní aminokyselinou.podle sady. Zbývajících několik procent tvoří vitamíny, enzymy, lipidy a sacharidy. Protein je asi 60% celkové hmotnosti vajíčka a obsahuje 46-50 kcal. Tělo je dobře vstřebáváno a má pozitivní vliv na jeho práci.

Více než polovina všech bílkovin ve složení vaječného bílku je obsazena ovalbuminem nebo vaječným albuminem - náhradním prvkem nezbytným pro normální vývoj embrya. Neméně důležitými složkami jsou proteiny konalbumin a lysozym, které mají antibakteriální účinek.

Kromě bílkovin zahrnuje vaječný protein enzymy, sacharidy, většinu vitamínů B, stopové prvky a makroživiny.

Kalorií žloutku jsou mnohem vyšší než kalorií bílkovin. Jako bílkoviny obsahuje bílkoviny, vitamíny a další nezbytné prvky, ale především mezi nimi jsou lipidy - pro ně je užitečných téměř 5 g hmotnosti. Mastné kyseliny, jako je linolenová, palmitová, stearová a další, mají obrovskou nutriční hodnotu.

Vařená a měkká vařená vejce jsou téměř stejná v kaloriích jako surová vejce, ale na rozdíl od nich jsou mnohem lépe stravitelná. Energetická hodnota smažených vajec je mírně vyšší - asi 100 kcal a při smažení v rostlinném oleji se zvyšuje na 120-130 kcal. Obsah kalorií omelety z jednoho vajíčka je přibližně 150 kcal. Nejvíce kalorickým vaječným produktem je vaječný prášek nebo suchá melanž: jeho energetická hodnota na 100 gramů je až 500-550 kcal.

Vejce různých kalorií různého původuzpůsob vaření

Produkty (100g) proteiny tuky sacharidy kalorií
Vejce 12,8 11,5 0,7 157
Vařené vejce 12,9 11,5 0,8 159
Vařené vejce 13 11,6 0,8 160
Vaječný prášek 45 47 4,5 542
Omeleta 9,5 15,4 1,9 184
Vejce 12,8 20,8 0,9 243
Surový protein 82,5 1,7 7.1 44
Surový žloutek 51 52,3 4,7 352

Chemické složení vajec v tabulce

.
Prvek Částka
Vápník 54 mg
Hořčík 13 mg
Draslík 139 mg
Fosfor 190 mg
Sodík 134 mg
Síra 175 mg
Chlor 136 mg
Měď 82 mikrogramů
Mangan 0,03 µg
Zinek 1,1 mg
Železo 2,5 mg
Jód 21 μg
Chrom 4 μg
Fluor 54 mikrogramů
Selen 31,6 mcg

Obsah kalorií křepelčích vajec

Kalorický obsah křepelčích vajec je mírně vyšší než u kuřat. Jeho přibližná hodnota je 168 kcal. Samozřejmě na základě 100 g produktu, protože samotné křepelčí vejce je mnohem méně než kuřecí. Jeho hmotnostje 10 g a energetická hodnota 16-17 kcal.

Pštros

Hmotnost pštrosích vajec překračuje hmotnost kuřat 20-30 krát, ale kalorický obsah je naopak nižší - 118 kcal. Průměrná vejce váží 1200 g a její energetická hodnota se odhaduje na 1400 kcal.

Husa

Husí vejce je třikrát až čtyřikrát větší než kuře a jeho kalorický obsah je 300-400 kcal. Energetická hodnota husích vajec na 100 g produktu je 185 kcal

.

Turecko

Krůtí vejce jsou co do hmotnosti a vlastností kuře nejblíže. Průměrná hmotnost vajec je 70-80 g. Energetická hodnota, vztažená na 100 g, se odhaduje na 171 kcal a kalorický obsah jednoho vejce je 130 kcal. V Turecku je méně proteinů než v slepičích vejcích a naopak více lipidů, proto nejsou považovány za dietní.

Užitečné vlastnosti vajec

O výhodách vajec není pochyb, takže musí být v nabídce každého, kdo sleduje jejich výživu a zdraví. Ve své skladbě obsahuje všechny potřebné soubory esenciálních a esenciálních aminokyselin, vitamínů a tuků, ze kterých naše tělo čerpá energii a "stavební materiál", včetně syntézy hormonů.

Mezi výhodnými vlastnostmi vajec lze identifikovat několik hlavních:

  • Pozitivní vliv na imunitní systém způsobený vitamíny
  • Pomoci bojovat s problémy gastrointestinálního traktu
  • Snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění a onkologie
  • Zlepšit zrak,dobrá prevence šedého zákalu
  • Zvýšení pevnosti kostí v důsledku vysokého obsahu vitamínu D
  • Jsou velmi důležité pro budování svalů, zejména proto, že vaječné bílkoviny jsou lépe absorbovány než masné nebo mléčné výrobky
  • .
  • Zlepšit výkon mužského reprodukčního systému
  • Stimulovat mozek, posílit paměť

Vařená vejce neztrácejí své vlastnosti, proto jsou v této formě nejlepší. Pokud jde o jejich využití a bezpečnost v surovém stavu, názory odborníků se liší, ale většina z nich stále doporučuje ohřívat vejce.

Harm a kontraindikace

Stejně jako jakýkoli jiný výrobek mají vejce řadu kontraindikací.

  • Individuální nesnášenlivost. Samozřejmě, lidé s alergiemi na vejce se budou muset vzdát. Dospělí a zejména děti s přecitlivělostí by měli být také opatrní - ovomukoid, obsažený ve vaječných bílcích, často způsobuje alergickou reakci. U kojenců ve věku pěti nebo šesti let však alergie často zmizí samy.
  • Cholesterol. Vaječné žloutky obsahují cholesterol, a to by mělo být považováno především za lidi náchylné k kardiovaskulárním onemocněním. Aby se zabránilo ohrožení zdraví, doporučuje se konzumovat více než dvě vejce denně nebo oddělit žloutek od proteinu. Ten je bezpečný i ve velkém množství.

Při častém konzumaci vajec se doporučuje zahrnout ovoce do stravy,zelenina, bobule. Tyto přírodní antioxidanty mohou normalizovat hladinu cholesterolu v krvi.

  • Salmonella. Je třeba mít na paměti, že bakterie Salmonella se nacházejí ve vejcích, zejména v domácích. To může způsobit vážné onemocnění trávicího traktu, takže je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel - vejce umýt mýdlem a vařit více než deset minut před vařením.

Vejce ve výživové výživě

  • Vejce lze bezpečně označit za dietní výrobek. Za prvé, jedno vejce obsahuje až 5 - 6 g bílkovin, navzdory poměrně nízkému obsahu kalorií.
  • Vejce se dobře nasycují i ​​v malých objemech, čímž se eliminuje malé občerstvení v intervalech mezi jídly.
  • Ve srovnání s hlavní částí dietních výrobků mají vejce další výhodu - nízké náklady.

Vejce jsou navíc zdrojem nejen bílkovin, ale také tuků. To je důležité, protože lipidy nasycují tělo lépe než proteiny, a pocit sytosti pomůže snížit porce jídla a rychle zhubnout. Není možné odmítnout tuk vůbec, a to ani na dietu, v žádném případě: tělo potřebuje vyváženou stravu, aby mohla pracovat normálně.

Při sledování nízkokalorické diety je nutné oddělit bílkoviny od žloutků a počet kalorií ve stejné omeletě se významně sníží.

Někteří lidé jsou tak dychtiví zhubnout, že mají mnoho zdravotních problémů v důsledku hladovění a mono diety. Po takovém úderu do těla muVyžaduje se obnovení, které nevrací hmotnost na předchozí hodnoty. Vejce jsou na to vhodná, jak je to jen možné.

Míra spotřeby za den

Denní příjem vajec závisí na mnoha faktorech: věku osoby, jeho zdraví, životním stylu.

Zdravý dospělý může jíst 3-5 celých vajec týdně bez rizika poškození zdraví. Jeden protein však může být bezpečně konzumován několikrát více, protože hlavním zdrojem cholesterolu je žloutek.

Děti by měly dostávat vejce s opatrností - často způsobují alergie. Do roku je lepší upustit od zavádění vajec do stravy, a můžete jim zkusit pouze ve formě bílkovin. Pokud není následována žádná alergická reakce, žloutek také nepoškodí. Malé dítě bude dost 2 vejce týdně.

U osob zapojených do sportu lze překročit týdenní normu. Cvičení vyžaduje hodně bílkovin, takže můžete jíst až 15 vajec týdně.

Starší lidé, zejména ti, kteří trpí kardiovaskulárními chorobami, by měli konzumaci vajec spotřebovávat na minimum. Norma by v tomto případě neměla být více než 1-2 kuřecí vejce týdně.

Jak si vybrat nejlepší

  • Nejprve musíte věnovat pozornost samotným vajíčkům. Měly by být čisté, bez trhlin a neměly by se lišit od hmotnosti a velikosti. Mušle čerstvého vajíčka budou vypadat nudné a samotné vejce by nemělo být příliš lehké.
  • Podle norem jakosti, dneKaždé vejce musí mít razítko s označením. To vám umožní pochopit, do jaké kategorie patří a jaká je jeho maximální trvanlivost.

Písmeno "D" jako první znak na štítku označuje, že vejce je dietní a skladuje se nejvýše jeden týden. Písmeno "C" - stolní vejce - znamená, že trvanlivost těchto vajec je 25 dní.

Druhá značka je určena kategorií výrobků. Značka „B“ je nejvyšší kategorie, „O“ je volitelná vejce, kategorie „1“, „2“ a „3“ - 1, 2 a 3.

  • Již zakoupená vejce lze dodatečně kontrolovat doma. Je nutné ponořit vejce do silného fyziologického roztoku; je-li zastaralý, okamžitě se vzkřísí.
  • Kvalitu vejce můžete zkontrolovat jeho porušením. Protein čerstvé vejce by neměly mít skvrny a skvrny.
  • Pokud se vařené vejce těžko čistí, znamená to jeho čerstvost.

Dietní recepty na vejce

Recepty na vaječné pokrmy jsou hojné a mnohé z nich lze přičítat dietě.

Vejce vařená bez skořápky

Tento recept lze nazvat jedním z nejvíce nízkokalorických. Jako přísady budete potřebovat:

  • 1 lžíce. nasekané matice
  • 5 tbsp. Já ocet
  • 2 vejce
  • sůl

Promícháme ocet a sůl v 1 litru. vodu a dejte na sporák. Když se voda začne vařit, rozbijte vejce a na oplátku dejte naběračku do hrnce. Vejce by se neměla dotýkat; po několika minutách varu je můžete odstranit, dát na talíř a posypat nasekanými ořechy.

Vejce v zakysané smetaně

Složky:

  • 3 vejce
  • zakysaná smetana 1/3
  • 1/2 lžičky máslo
  • Strouhaný sýr 1/4
  • sůl

Na pánev položte zakysanou smetanu, pečlivě poražte vejce nahoře, posypte sýrem a solí a posypte rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě, dokud nebudete připraveni.

Míchaná míchaná vejce

Složky:

  • 3 vejce
  • 1/4 šálku mléka
  • Strouhaný sýr 1/3
  • sůl

Poražte mléko s vejci do hladka, přidejte sůl, sýr a promíchejte. Výsledná směs se nalije do naolejované pánve a pečou v troubě až do kvašení.