Cholesterol, triglyceridy a fosfolipidy

Před čtvrtstoletím byl termín "cholesterol" výhradně vědeckým termínem. Dnes o tom obyčejní lidé mluví stále více a více, odkazujíc na extrémně škodlivé chemické sloučeniny způsobující onemocnění srdce a cév. Co je cholesterol? Je nebezpečný? Musím s ním bojovat? Mohu konzumovat vejce se žlutou a více najdete ve videu níže.

Co je cholesterol a jeho úloha pro lidské tělo

Cholesterol - organické alkoholy s vysokou molekulovou hmotností, které neobsahují více než 3 hydroxylové skupiny a jsou přítomny v buněčných stěnách všech živých organismů. Přibližně 80% cholesterolu obsaženého v lidské krvi je produkováno nadledvinami, střevy, ledvinami a játry. Zbytek je dodáván s jídlem.

Úloha cholesterolu v organismu je následující:

  • tvorba membrán všech lidských buněk;
  • produkce vitamínu D;
  • vývoj pohlavních hormonů orgány lidského reprodukčního systému;
  • produkce steroidních hormonů nadledvinami;
  • báze pro žlučové kyseliny;
  • ochrana červených krvinek před jedy.

Cholesterol ve svémFyzikální vlastnosti nelze rozpustit ve vodě, pouze v tucích a organických látkách. Proto se cholesterol nemůže volně pohybovat v lidském těle, který má vodní bázi. K plnění svých funkcí se rozpouští ve speciálních proteinech, tvořících komplexní organické sloučeniny zvané lipoproteiny (lipoproteiny).

V závislosti na proteinovém rozpouštědle:

  • lipoproteiny s vysokou molekulovou hmotností (lipoproteiny s vysokou hustotou nebo HDL);
  • nízkomolekulární (nízkohustotní lipoprotein LDL nebo LDL);
  • velmi nízká molekulová hmotnost (lipoproteiny s velmi nízkou hustotou VLDL);
  • chylomikrony.

Poslední tři skupiny transportují cholesterol do periferních tkání, aby splnily své funkce. Po dokončení úkolů dodává HDL cholesterol do jater tzv. „Strávené“ cholesterolové proteiny, odkud jsou následně vylučovány z těla.

Škodlivé účinky cholesterolu na lidské tělo

Cholesterol je nezbytný a důležitý pro normální fungování lidského těla. Avšak v případě nadměrných hladin LDL, VLDL a chylomikronů v krvi nemohou lipoproteiny s vysokou molekulovou hmotností zcela eliminovat svá těla a nadbytek cholesterolu je uložen jako plaky na stěnách cév. Co bude dál? Existuje několik způsobů, jak rozvíjet další akce uvnitř plavidel:

  • Tělo se může snažit oxidovat (odstraňovat), pro které se v krvi objeví velké množství protilátek. Často protilátkyspolu s cholesterolovými plaky začnou ničit stěny cév.
  • Řezáním vnitřních stěn krevních cév cholesterolové plaky omezují průchod žil a tepen, krev přestává volně cirkulovat a způsobuje různé srdeční dysfunkce.
  • Možné prasknutí cholesterolového plaku vede k tvorbě krevní sraženiny (trombu), která blokuje cévu a způsobuje srdeční záchvat.

Triglyceridy a fosfolipidy a jejich úloha v těle

Triglyceridy jsou komplexní organické sloučeniny odvozené od glycerin triatomického alkoholu a monobasických mastných kyselin. Jedná se o malou skupinu chemických sloučenin, které jsou jednoduchými lipidy (tuky).

Fosfolipidy jsou složité organické sloučeniny odvozené od vícemocných alkoholů, vyšších karboxylových kyselin a kyseliny fosforečné. Jsou to komplexní tuky.

Triglyceridy a fosfolipidy jsou nezbytné pro tělo, aby:

  • konstrukce buněčných stěn;
  • plní funkci energie;
  • přidání cholesterolu do speciálních bílkovin a jejich transport.

Norm cholesterol

K určení, zda má určitá osoba poruchu metabolismu lipidů a problémy s cholesterolem, předepisují lékaři speciální krevní testy. Podstatou těchto studií je stanovení hladiny sérového cholesterolu (tj. HDL, LDL, VLDL, chylomikronů cirkulujících v krvi), obsahu triglyceridů a fosfolipidů. Do budoucna, doktorstuduje kvantitativní hodnoty těchto ukazatelů, analyzuje jejich poměr, činí jeho doporučení týkající se výživy, používání různých speciálních přísad, které mohou snížit hladinu cholesterolu nebo jej kontrolovat.

Ideální hladina celkového cholesterolu a triglyceridů by měla být nižší než 200 mg /dl, LDL 100-130 mg /dl, HDL vyšší než 35 mg /dl. Poměr cholesterolu a fosfolipidů umožňuje lékaři určit míru rozpustnosti cholesterolu, podat prognózu týkající se schopnosti těla vyrovnat se s hladinou „špatného“ cholesterolu samotného, ​​určit pravděpodobnost biliárních cholesterolových kamenů.

Cholesterol v potravinách

Většina cholesterolu obsahuje droby zvířat a ptáků (játra, ledviny, mozek, srdce, jazyk), jakož i vepřové maso. Mezi mléčnými výrobky je hodně cholesterolu na másle, sýry, smetana, zakysaná smetana. Tukové mořské ryby, mořské plody, kaviár, žloutky, klobásy, šunka, klobásy jsou bohaté na cholesterol.

Jak snížit hladinu cholesterolu v krvi

Pro snížení cholesterolu a kontrolu jeho hladiny se doporučuje:

  • Vyhněte se kouření, protože tabákový kouř vede ke zvýšení celkového cholesterolu a snížení HDL.
  • Správně odpočinout.
  • Sledujte tělesnou hmotnost, protože přírůstek hmotnosti 500 g zvyšuje celkový cholesterol o 2 jednotky.
  • Jíst zdravé potraviny. Patří mezi ně jíst ovoce, tuk bez bílkovin, potraviny bohaté na vlákninu.a pektin, snížení množství nasycených živočišných tuků, vyhnutí se trans mastným kyselinám, atd.
  • Užívejte doplňky stravy proti cholesterolu. Patří mezi ně vápník, kyselina nikotinová (nesmí se zaměňovat s tabákovým nikotinem!), Vitaminy C a E.
  • Nezapomeňte do své stravy zahrnout řadu potravin, které obdržely hovorové jméno "anti-cholesterolové zbraně". Jedná se o čaj, rýžové otruby, ječmen, oves, kukuřici, luštěniny, česnek, mořské řasy, citrónovou trávu a olivový olej.
  • Sportujte. Sportovci nemají špatné návyky, jedí správně, užívají vitamínové minerální komplexy, vedou aktivní životní styl. Fyzická aktivita snižuje hladinu LDL zvýšením schopnosti těla očistit krev tuku. Pokud tuk v krvi nestagnuje, nebude se usazovat na stěnách cév.

Cholesterol hraje důležitou úlohu při zajišťování vitální činnosti našeho těla, ale jeho krevní hladina musí být sledována pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšení celkového cholesterolu je vážným důvodem přemýšlet o přehodnocení svého životního stylu a nutriční kvality. Požehnej vám!

Cholesterol, triglyceridy a fosfolipidy

Před čtvrtstoletím byl termín "cholesterol" výlučně vědeckým termínem. Obyčejní lidé o tom dnes více a více mluví a odkazují na extrémně škodlivé chemické sloučeniny, které způsobují onemocnění srdce a cév. Co je cholesterol? Je nebezpečný? Musím s ním bojovat? Je možné konzumovat vejce se žlutoua mnohem více najdete ve videu níže. Obsah ...

Ohodnoťte tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 4.3 ( 5hlasů)
0