Funkce kolagenu v lidském těle a jeho zvláštní význam pro sportovce

Kolagen je speciální protein, který je základem pojivové tkáně lidského těla. Protože pojivovou tkáň představuje chrupavka, klouby, vazy, šlachy, dermis, kosti, svaly, je rozumné říci, že lidské tělo je postaveno na kolagenu. Trvanlivé kolagenové filamenty zabraňují roztržení tkání při stresu a zajišťují jejich roztažnost. Dostatečné množství kolagenu v kůži je zárukou jeho zdraví a mládí. Ale ne tak jednoduché. Doporučuji sledovat video o kolagenu a doplňcích pro klouby.

Doplňky stravy: Kolagen /želatina. Vědecký výzkum a fakta.

Kolagenové funkce v lidském těle

Kolagen plní v lidském těle následující funkce:

  • zajišťuje růst nových buněk všech odrůd pojivové tkáně;
  • umožňuje udržovat vlhkost buněk;
  • strukturuje buňky tkání v prostoru, spojuje je do jednoho celku a zajišťuje jejich pružnost a pružnost;
  • zabraňuje změnám kůže na věku: ochlupení, vrásky,Sagging, poskytující krásný estetický vzhled.

Význam kolagenu pro sportovce

[sam id = "1" kódy = "true"]

Pro osobu, která má zvýšené cvičení, je v těle zvláště důležité dostatečné množství kolagenu, protože:

  • posiluje vazy, klouby, kosti;
  • zabraňuje ředění chrupavky;
  • zajišťuje pružnost svalů, šlach, vazů;
  • snižuje riziko zranění.

Zvláštní pozornost by měla být věnována sportovcům, kteří:

  • preferují vzpírání, posilování nebo kulturistiku;
  • pociťují nepohodlí ve vazech, chrupavkách a kloubech (bolest nebo křupavost při těžkém zatížení, omezená pohyblivost kloubů);
  • zraněn.

Vlastnosti syntézy kolagenu v těle

Kolagenová vlákna, stejně jako všechny proteiny, se skládají z aminokyselin. Nejvíce v kolagenu hydroxylysin a hydroxyproline.

K syntéze kolagenu přispívají tyto minerály: měď, zinek, síra, železo, křemík.

Luteiny a anthokyanidiny, speciální látky rostlinných pigmentů, přispívají k posílení kolagenních vláken.

Vitamíny C, E, A, D, F. zajišťují normální práci kolagenu

.

Potraviny podporující syntézu kolagenu

\ t

Kolagen je syntetizován v těle, nemůže být získán v nezměněné formě z potravy, takže je důležité saturovat vaši stravu potravinami bohatými na:

  • proteiny obsahující přesně tyto proteinyaminokyseliny, které jsou nezbytné pro produkci kolagenu;
  • 58) vitamíny, minerální látky a jiné speciální látky, které přispívají k syntéze kolagenu a zajišťují výkon jeho funkcí.

Aminokyseliny nezbytné pro syntézu kolagenu lze získat z mořských řas, vajec, mléčných výrobků, kuřecího a krůtího masa, pšeničných klíčků, luštěnin, tukových mořských ryb, jako je losos.

Vitamin C je bohatý na citrusové plody, borůvky, zeleninu a většinu ovoce a zeleniny.Vitamíny E a F obsahují rostlinné oleje, vitamíny A a D - rybí olej, játra ryb, zvířat a ptáků.

Je zde spousta mědi v luštěninách a mořských plodech, zinek v kvasnicích a pšeničné klíčky, síra v žloutcích slepičích vajec.Železo je bohaté na maso, jazyk, hovězí játra, celá zrna, zelená jablka.Dostatečná nabídka křemíku poskytne červenou zeleninu, jako je řepa.

Lutein je bohatý na špenát, kapusta, zelení a antokyanidiny v borůvkách a zeleném čaji.

Doplňky obsahující kolagen

Vzhledem k tomu, že kolagen plní pro lidský organismus mnoho důležitých funkcí as jídlem je obtížné tento nedostatek zaplnit, mnoho lidí se uchyluje k používání zvláštních přísad.obsahující kolagen.Zde výrobci používají:

  • Zvířecí kolagen, který se získává z kloubů, kůže a šelem skotu.Nejpřístupnější však je, že je obtížné proniknout hluboko do buněk lidského těla kůží, a proto se tento typ kolagenu nedoporučuje používat pro výrobu.kosmetické výrobky a přísady zaměřené na zlepšení vzhledu kůže, vlasů a nehtů. Ze stejného důvodu je jeho použití ve směsi mastí, krémů a gelů zaměřených na obnovu tkáně chrupavky nežádoucí.
  • Mořský kolagen pocházející z kůže a kostí mořských ryb je tělem dobře vstřebáván, je cenově dostupný, ale často způsobuje alergické reakce.
  • Rostlinný kolagen, jehož zdrojem je pšenice a některé jiné rostliny. Takový kolagen je dobře vnímán naším tělem, ale velmi drahý.

Pokud se vyskytnou problémy s dermis, bolest v kloubech, obvykle se doporučuje přidat kolagen ve formě gelu nebo krému. Pro léčbu onemocnění (nebo jejich prevenci) kloubů, chrupavek, vazů jsou nezbytné perorální doplňky.

Hydrolyzovaný kolagen

Produktem denaturace (tepelné štěpení aminokyselinových vazeb v proteinu) kolagenu je želatina nebo vědecky hydrolyzovaný kolagen. Suroviny pro výrobu vysoce kvalitní želatiny se předběžně zpracovávají a suší po dlouhou dobu. Hydrolyzovaný kolagen se dobře vstřebává z gastrointestinálního traktu, vstřebává se ve střevě. Tento kolagen je schopen posílit kosti, šlachy a vazy, obnovit tkáň chrupavky.

Sazby spotřeby kolagenu

Pro prevenci problémů spojených s pohybovým aparátem potřebuje průměrný člověk konzumovat až 2 g želatiny denně, sportovce - asi 5 g.pravidelné tréninky s další váhou, měli byste zvýšit dávku kolagenu na 10 g denně. Při požívání průmyslových přísad se musíte řídit pokyny pro užívání léčiva (obvykle 5-6 g).

Průmyslové přísady nebo želatina?

Výběr doplňků obsahujících kolagen se provádí v závislosti na jednotlivých faktorech. Mnoho průmyslových komplexů kolagenu nasycuje tělo esenciálními aminokyselinami stejným způsobem jako běžné potravinářské želatiny, stojí pouze několikrát více. Na druhé straně specializované komplexy obvykle obsahují vitamíny a minerály, které přispívají k syntéze kolagenu. Proto, pokud si vyberete ve prospěch želatiny - věnujte pozornost požití potravinářských látek, které jsou nezbytné pro syntézu kolagenních vláken, jejich zpevnění a normální provoz.

Ihned doporučuji sledovat video, že je lepší zvolit želatinu nebo koupit kolagen.

Doplňky kloubů nefungují? Želatina nebo kolagen?

Nemoci spojené se ztrátou pružnosti a pružnosti svalů, vazů, kloubů, šlach, chrupavek, je snazší zabránit správné profylaxi než léčit. Riziko těchto nemocí je vyšší, tím aktivněji člověk načte své tělo. Pamatujte si to a buďte zdraví!

A konečně recept na zdravé klouby, pružnou kůži, silné nehty. Stimulace syntézy kolagenu.

Recept na společné zdraví

Funkce kolagenu v lidském těle ajeho zvláštní význam pro sportovce

Kolagen je speciální protein, který je základem pojivové tkáně lidského těla. Protože pojivovou tkáň představuje chrupavka, klouby, vazy, šlachy, dermis, kosti, svaly, je rozumné říci, že lidské tělo je postaveno na kolagenu. Trvanlivé kolagenové filamenty zabraňují roztržení tkání při stresu a zajišťují jejich roztažnost. Dostatečné množství kolagenu v kůži je zárukou jeho zdraví a mládí. ...

Ohodnotit tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 4.4 ( 15hlasů)
0