Jód: význam pro lidské tělo a produkty obsahující jód

Dobře koordinovaná práce všech orgánů a systémů lidského těla je nemožná, aniž by se tělo zvenčí přivádělo určitými chemickými prvky a jejich sloučeninami. Mezi tyto látky patří vitamíny, makro a mikroživiny. Některé z nich jsou nezbytné pro fungování pouze jednoho orgánu, jiné jsou důležité pro metabolické procesy v měřítku celého organismu. Jód je druh hraniční látky, na jedné straně je důležitý pouze pro normální fungování slinivky břišní. Na druhé straně jsou hormony štítné žlázy zodpovědné za vývoj mozku, rozpad tuků a sacharidů, stav vlasů, zubů a kůže.

Doporučená denní dávka jódu

Vzhledem k tomu, že štítná žláza je zodpovědná za tvorbu mozkových buněk, zubů, vlasů, dermy, dávkování jódu je maximální pro těhotné ženy a ženy během laktace (200–220 mcg denně). Zbývající kategorie dospělých potřebují přibližně 150 mikrogramů tohoto stopového prvku. Děti mladší 2 let musí zajistit dodání nejméně 50 mikrogramů jódu ve věku od 2 do 6 let - dvakrát více. Školáci musí konzumovat 120 mikrogramů denně.

Obsah jodu v produktech

PřírodaZajišťuje příjem všech nezbytných chemických látek a jejich sloučenin s potravinami. „Obyvatelé“ moří jsou mimořádně bohatí na jód, protože jsou schopni tuto látku adsorbovat z mořské vody. Takže 150-200 g řasy, mnohem lépe známé jako mořská kapusta, stačí k tomu, aby dospělé tělo nasycilo denní množství tohoto užitečného stopového prvku. Tyto řasy jsou bohaté na jód a fucus, ale v zemích daleko od moře je obtížné je najít.

Zdrojem jódu jsou také játra treska (350 mcg na 100 g drobů) V syrové mořské rybě - tuňák, treska, losos, platýs, halibut, sleď - obsah této látky se pohybuje od 100 do 200 mcg. Přibližně stejné množství tohoto prvku ve 100 g surového mořské plody - chobotnice, krevety, ústřice, krabi, lastury, mušle. Jód je nestabilní chemický prvek, který může při tepelném ošetření volatilizovat, aby jej uchoval v mořských plodech, doporučuje se vařit nebo dusit a ne smažit.

Nezapomeňte jíst sýry a mléčné výrobky, z nichž 100 g obsahuje asi 11 mikrogramů jodu. Ne více než 7 mikrogramů tohoto užitečného prvku v česneku, chřestu, bramborách, šťovíku, mrkvi, rajčatech. Do stravy je nutné zahrnout jahody, tomel, jablka, citron, hrozny, avšak obsah jódu v nich není větší než 5 mikrogramů. Doporučuje se nakupovat zeleninu, ovoce a bobule pěstované na speciálních půdách obohacených jodem. Nezapomeňte na slepičí vejce, jedno vejce doplní zásoby těla o 12 mikrogramů.

Mnozí dnes zaplňují potřebu užitečného stopového prvku pomocí speciální jodizované soli. Její dva gramy stačí na doplnění denního objemu užitečné látky. Vynalezli takový zázrak vaření v Americe, kde na počátku minulého století došlo k velkému množství případů kretenismu (těžké mentální retardace) způsobené patologickým nedostatkem jódu v půdě a potravinách těchto míst. Po vaření však musíte sůl před vařením soli soli soli před použitím rozpustit, jinak se jód vyparí.

Nedostatek jodu ve výživě

Nedostatek jodu, který organismus získává s jídlem, je charakterizován:

  • zvýšená podrážděnost;
  • výskyt migrén;
  • snížená koncentrace pozornosti;
  • výrazná ztráta síly.

Nedostatek jodu a obezita

Štítná žláza se podílí na tvorbě energie v lidském těle úpravou procesů štěpení /akumulace tuků a sacharidů. Tváří v tvář problému nedostatku jódu „štítná žláza“ „věří“ v to, že životně důležitá činnost těla je v ohrožení a dává jí příkaz ukládat energii ve formě tvorby tuků. Stává se počátkem obezity. Postupem času se snižuje syntéza růstového hormonu. Tělo inhibuje metabolické procesy, aby se vyhnulo obtížnému období. Člověk se stává pomalým, jeho paměť se oslabuje.

Co je nebezpečné na nedostatku jódu?

V případě, že je nedostatek jódu v tělevleklá příroda, je zde nedostatek, který je vyjádřen v následujícím:

  • zvýšení velikosti štítné žlázy (vzhled tzv. Goiter);
  • zhoršení produkce hormonů;
  • zpoždění fyzického vývoje, deformace kostry;
  • mentální retardace;
  • vznik duševních poruch, letargie, ospalost;
  • rozvoj neslyšícího mutismu;
  • výskyt onemocnění reprodukčního systému - neplodnost, impotence, spontánní potraty, abnormality plodu, porod mrtvých plodů.

Rovněž se má za to, že mnoho respiračních onemocnění a poruch kardiovaskulární aktivity (například výskyt bradykardie) je nepřímo spojeno s nedostatkem jodu.

Jak nebezpečný je přebytek jódu ve stravě?

Ano, už to neznamená lepší. Přebytek jódu vede k:

  • rozvoj paranoie;
  • výskyt alergických reakcí;
  • rozvoj hyperaktivity;
  • drastické hubnutí;
  • útlak pohlavních hormonů, zhoršená účinnost.

Mělo by být jód užíván navíc?

Doplnění jodu by mělo být koordinováno se svým lékařem. Kromě potravin můžete doplnit tento užitečný stopový prvek v těle pomocí rybího oleje nebo speciálních přípravků obsahujících jód.

Nejčastěji se jód dále doporučuje:

  • při plánování těhotenství pro oba partnery;
  • těhotné a kojící ženy;
  • ohrožení kojenci (pokud má matka nedostatek jódu);
  • v období zvýšené duševní aktivity, například adolescenti během vyšetření, dospělí při realizaci důležitého pracovního projektu.

Jód je základním stopovým prvkem pro tělo, ale jeho přebytek je stejně špatný jako nedostatek. Jezte správně, obohacujte svou stravu nejen jodem, ale také dalšími užitečnými chemickými sloučeninami. Rozhodnutí o dodatečném příjmu jakékoli látky by měl provádět příslušný lékař. Požehnej vám!

Jod: význam pro lidské tělo a produkty obsahující jód

Dobře koordinovaná práce všech orgánů a systémů lidského těla je nemožná, aniž by se tělo zvenčí přivádělo určitými chemickými prvky a jejich sloučeninami. Mezi tyto látky patří vitamíny, makro a mikroživiny. Některé z nich jsou nezbytné pro fungování pouze jednoho orgánu, jiné jsou důležité pro metabolické procesy v měřítku celého organismu. Jód je druh hraniční látky, na jedné straně je důležitý ...

Ohodnotit tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 4.85 ( 1hlasů)
0