Omega-3-6-9 nenasycené mastné kyseliny: jaký je rozdíl?

Omega-3-6-9 nenasycené mastné kyseliny patří mezi nejoblíbenější doplňky na trhu. Zpravidla se získávají z rostlinných olejů a rybích olejů, které jsou v této době již dobře studovány a nezpůsobují vedlejší účinky. Nedávné studie ukázaly, že téměř 10% všech konzumovaných doplňků jsou doplňky omega-3 obsahující rybí olej. Více populární jsou pouze multivitaminy a minerály (32%) a doplňky vápníku (12%).

Takže po tom všem, co je Omega-3-6-9 nenasycených mastných kyselin? Proč jsou pro nás tak důležití? Tento článek obsahuje mnoho termínů, ale pomůže vám porozumět rozdílu mezi různými napůl nasycenými mastnými kyselinami.

Základy nenasycených mastných kyselin

Mastné kyseliny hrají v našem těle několik důležitých rolí. Kromě toho, že jsou primární složkou tělesného tuku, slouží také jako důležitý prvek buněčných membrán a regulují zánětlivé procesy.

Existují dva hlavní typy mastných kyselin: nasycené a nenasycené. Nasycené tuky nalezené ve zvířatecha tropických rostlin a při teplotě místnosti mají tendenci zůstat v pevném stavu. Nenasycené tuky se nacházejí v zelenině, obilí a rybích olejích. Při teplotě místnosti zůstávají kapalné.

Nenasycené tuky se dělí na polynenasycené tuky (PUFA), které zahrnují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a mononenasycené tuky (MFA), které zahrnují omega-9 mastné kyseliny.

Co je to Omega-3 mastné kyseliny?

Nejdůležitějšími omega-3 mastnými kyselinami jsou kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eyerozapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexanová (DHA). Hlavní mastnou kyselinou je kyselina alfa-linolenová. To znamená, že musí být obsažen v potravinách a různých přísadách.

Naše tělo může zpracovat ALA v EPA a DHA. Není však příliš efektivní. Proto je použití EPA a DHA s jídlem velmi důležité. EPA i DHA hrají důležitou roli ve vývoji mozku a centrální nervové soustavy. Mají také silné protizánětlivé vlastnosti.

Vzhledem k tomu, že omega-3 mastné kyseliny jsou pro neurologický vývoj nesmírně důležité, existují teorie, které doplňují pomoc při léčbě neurologických poruch. Kromě toho mohou protizánětlivé vlastnosti omega-3 přispět ke zlepšení některých zánětlivých onemocnění. V obou případech bohužel testy ukázaly, že tyto doplňky dávají rozdílné výsledky: nemají prospěch, s výjimkou jednoho případu. Denní užívání EPA a DHA může pomoci s léčbou.artritidy. V některých případech byli pacienti schopni léky zcela opustit.

Co je to Omega-6 mastné kyseliny?

[sam id = "1" kódy = "true"]

Hlavní omega-6 mastné kyseliny PUFA se nacházejí v potravinách, které obsahují kyselinu linolovou (LK). Kyselina linolová je hlavní mastnou kyselinou, která se převádí na jiný typ omega-6 PUFA - kyseliny arachidonové (AA). Kyselina arachidonová a EPA slouží jako prototypy pro významnou skupinu molekul známých jako eikosanoidy.

Eikosanoidy, které pocházejí z AK, zvyšují zánět a mohou zvyšovat dobu trvání a bolest během horečky. Eikosanoidy, které pocházejí z EPA, jsou omega-3 PUFA a mají protizánětlivé vlastnosti. Správná rovnováha těchto dvou typů eikosanoidů hraje významnou roli v zánětlivých procesech v těle. Když se poměr omega-6 k omega-3 v potravě, kterou jíte, zvyšuje, zánět se také zvyšuje.

Co je to Omega-9 mastné kyseliny?

Omega-9 MNFA jsou složky živočišného tuku a rostlinného oleje. Hlavním typem omega-9 FA je kyselina olejová, která je obsažena v olivách, ořechech, obilninách, živočišných tucích. Vzhledem k tomu, že omega-9 není zvláště důležitý, doplňky stravy jsou nepovinné.

Poměry Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin

Jelikož omega-3 a omega-6 jsou součástí každé buňky v těle, změny v množství a složení mastných kyselin v potravinách mají přímý vliv na koncentraci mastných kyselin v buněčných membránách.To zase ovlivňuje množství zánětlivých a protizánětlivých eikosanoidů produkovaných vašimi buňkami.

Historicky by měl být poměr omega-6 k omega-3 v potravinách 2: 1. Nicméně nedávný nárůst používání rostlinných olejů v západní stravě vedl k poměru, který vzrostl na 20: 1. Aby se změnil poměr omega-6 k komege-3 k lepšímu, je nutné zvýšit množství spotřebovaných omega-3 mastných kyselin. Jak jste pravděpodobně odhadli, snížení tohoto množství omega-6 mastných kyselin (zeleniny a rostlinných olejů) také pomůže tento poměr zlepšit.

Přírodní zdroje mastných kyselin omega 3, 6 a 9

Vzhledem k tomu, že přínosy doplňků Omega 3-6-9 ještě nejsou plně uznány, jsou přirozené, bezs doplňkové zdroje omega mastných kyselin uvedeny níže:

Pamatujte, že musíte použít více omega-3 a méně-6!

  • Živočišné zdroje omega-3mastných kyselin: sleďů, sardinek, lososů, makrel, mečounů, mušlí, tilapií, halibutů, platýzů, pollocků.
  • Rostlinné zdroje omega-3mastných kyselin: lněná semena, vlašské ořechy, semena konopí, pekanové ořechy a lískové ořechy.
  • Zdroje omega-6mastných kyselin: světlicový olej, kukuřičný olej, bavlníkový olej a slunečnicový olej.
  • Zdroje omega-9mastných kyselin: olivový olej a živočišný tuk.
Omega-3-6-9 nenasycené mastné kyseliny: jaký je rozdíl?

Omega-3-6-9 nenasycenémastné kyseliny patří mezi nejoblíbenější doplňky na trhu. Zpravidla se získávají z rostlinných olejů a rybích olejů, které jsou v této době již dobře studovány a nezpůsobují vedlejší účinky. Nedávné studie ukázaly, že téměř 10% všech konzumovaných doplňků jsou doplňky omega-3 obsahující rybí olej. Více populární jsou považovány pouze ...

Ohodnoťte tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 2.66 ( 4hlasů)
0