Perfektní steak: Jak vařit nejlepší steak ve vašem životě

V posledních měsících jsem zvládl umění a vědu vaření steak. Perfektní steak.

V tomto procesu jsem shromáždil spoustu poznámek - z internetových stránek, kuchařek, rozhovorů s kuchaři a mé osobní zkušenosti - abych stanovil jednoduchý soubor tipů, které vám pomohou vytvořit dokonalý steak.

14 tipů, jak vařit perfektní steak doma

Začněme.

1. Nakoupit maso z řezníků, nikoli v obchodě s potravinami

Klíč k vařeníjakékoli lahodné jídlo je sada kvalitních surovin. Pokud jde o nákup masa, je lepší přeskočit supermarkety a vydat se přímo do řeznictví. Najdete zde kvalitní maso bez škodlivých umělých přísad.

2. Vyzkoušejte žebrové oko (klasický hovězí steak)

Většina lidí si vybírá štíhlé kousky hovězího masa pro steak, což ho činí spíše suchým a bez chuti. Kousky s trochou obsahu tuku naopak naopak přidávají chuť i při relativně krátkých časech vaření.

Z hlediska výživy jsou nasycené tuky nalezené například u hovězího masa zcela normální. Samozřejmě, že by neměly být konzumovány moc, takže odříznout přebytek během vaření. Kromě toho, místo toho, aby jíst velký, ale štíhlý kus, můžete se dostat s malým, ale více nasycený.

Pro mne osobně se zdá, že žebro je ideální pro vaření steak.

3. Doplnit stroužek česneku

Přidáním čerstvého česneku je steak ještě chutnější! Nakrájíme stroužek česneku na polovinu a steak střeme ze všech stran.

(Bonus Tip: Chcete-li se zbavit vůně česneku na rukou, omyjte je a otřete je na vnitřní straně kuchyňského dřezu z nerezové oceli).

4. Sezónujte dostatečným množstvím mořské soli

Pokud ještě nemáte sůl a pepř třepačky, pak je koupit a naplnit je mořskou solí a pepřem.

Rozemletou mořskou sůl a čerstvý pepř přidejte výslednou směssteak na každé straně, tvořící druh "lehké krusty".

5. Před vařením zmrazte steak po dobu 45 minut

Vynikající steak je steak s krásnou hnědou krustou, obvykle vařený na grilu nebo v pekáčku ve steakhouse, kde je teplota mnohem vyšší než v běžných pecích.

Nicméně, když jste udělali malý trik, můžete získat velmi blízký výsledek! Čerstvě nasolený a nevařený steak vložte do mrazáku 45 minut těsně před vařením. Médium v ​​mrazáku je neuvěřitelně suché, takže steak také velmi rychle schne. Nenechávejte steak v chladničce déle než hodinu, aby nezmrzl.

Po 45 minutách jej vyjměte a začněte smažit.

73 které se lze vyhnout).

6. Vyberte vhodný olej pro smažení

Při přípravě steaku byste neměli používat extra panenský olivový olej, protože jeho práh kouře je příliš nízký. Pokud vaším cílem není dezinfikovat kuchyň fumigací nebo vysíláním kouřových signálů vzdáleným příbuzným, je lepší použít něco vhodnějšího. Například bio máslo bude dobrou volbou - má vyšší práh tvorby kouře, ale neznamená to pro olivový olej.

7. Použijte digitální teploměr pro maso

Steaky tráví spoustu času přípravou požadovaných steaků, protože jsou přecpané nebo naopak nedokončené steaky - stížnost č. 1 v těchto zařízeních. Připravte si steak z požadovaného steak, a jste 90% v blízkosti perfektní steak.

Digitální teploměr z masa usnadňuje tento proces. Umístěte přístroj přes okraj steak uprostřed a ujistěte se, že se nedotýká tuku nebo pánve.

Každá úroveň připravenosti zhruba odpovídá vnitřní teplotě připraveného steaku. Například polotovar má teplotu asi 55 ° C.

Vzhledem k tomu, že se vnitřní teplota steak zvýší i po jeho vyjmutí z pánve, je nejlepší dokončit pražení, když je teplota o několik stupňů nižší než teplota vaření. Například, aby se steak středně pečené, zastavit na 52 ° С - poté, co byl po dobu 5 minut, bude dosáhnout požadované 55 ° С.

Níže uvedená tabulka ukazuje dostupnost a teplotu:

\ t
Prozharka Požadovaná teplotaZastavit vaření na
Malý (s krví) 49 ° C 46 ° C
Malé 52 ° C 49 ° C
Slabý 55 ° C 52 ° C
Průměr 60 ° C 57 ° C
Dobrý 66 ° C 63 ° C
Kompletní 74 ° C 71 ° C

Já osobně dávám přednost nákupu velkých.kousky masa a pečené do mírného stupně připravenosti a vytvoření ostrý. Ale každému z nich.

8. Použití metody vaření v restauraci steak

Grilovaný steak můžete vařit obvyklým způsobem a můžete použít metodu restaurace, která bude užitečná pro vaření doma i po celý rok.

Metoda restaurace je velmi jednoduchá:

  1. Smažte vnější část steaku (krusty) na pánvi.
  2. Pečeme vnitřek steaku v troubě.

Podrobné pokyny, jak to provést:

  1. Předehřejte troubu na 177 ° C.
  2. Zahřívejte velkou pánev mírně.
  3. Na pánev položte lžíci organického oleje a počkejte, až se roztaví.
  4. Smažte steak na každé straně po dobu 2-5 minut, dokud nebude hnědá kůrka (ale ne černá!).
  5. Pokud máte rádi steak, pak se můžete zastavit. Nezapomeňte však zkontrolovat teplotu připraveného steaku pomocí teploměru pro maso.
  6. Pokud dáváte přednost dobře provedenému steaku, dejte ho do trouby 5-15 minut (opět s pomocí teploměru budete vědět jistě, kdy nastal čas na to).

9. Použijte rozmarýnu

Malý trik od Jamese Olivera, který používá snítku čerstvého rozmarýnu, shromažďuje kapalinu v pánvi. Pak ho namažte steakem na všech stranách. To je neuvěřitelně snadný způsob, jak přidat steak chuť.

10. Dobře smažtehrany

Velmi jednoduchá rada, ale málo jich následuje. Jakmile je každá strana steaku uvařena, dokud není žádoucí, použijte kleště a hrany smažte.

11. Podávejte steak na stole na teplé desce

Toto je jedno z nejjednodušších pravidel, pokud jde o zachování chuti jakéhokoli horkého jídla.

Pamatujte si, jak vás číšník ve vaší oblíbené restauraci vždy varuje, že deska je horká?

V případě teplých jídel podává restaurace také teplá jídla. Lidé pracující v restauračním průmyslu chápou, že teplota potravin je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících, zda bude zákazník spokojen s kvalitou pokrmu nebo ne. Uvedení horkého jídla na talíř při pokojové teplotě ruší veškeré úsilí, které jste vynaložili na přípravu pokrmu.

Snadné řešení? Desky umístěte na několik minut do trouby. Pokud použijete výše popsanou metodu restaurace, vaše trouba je již zahřátá na 177 ° C - v tomto případě postačí i minuty.

Nicméně:

  • Nepoužívejte něco příliš tenkého, aby odolalo teplotě, například plastu.
  • Nenechávejte desky zahřáté déle než jednu minutu - jinak se příliš zahřejí.
  • Desky vyjměte pomocí připevnění.
  • Varujte své hosty, že talíře jsou horké (a nezapomeňte na sebe!).

(Poznámka: jsou-li vaše desky vhodné pro mikrovlnnou troubu, mohou se tam znovu ohřát i na vysoké úrovniteplota).

12. Před podáním nechte steak „odpočívat“ po dobu 5 minut

.

Umístěte steaky na vyhřívané talíře, přikryjte fólií a nechte 5 minut před podáváním. Pro co se to dělá?

  1. Aby steak dosáhl požadované teploty.Vnější steak je teplejší než vnitřek. Vnější část proto bude „vařit“ vnitřní část během několika minut poté, co jste z trouby vytáhli steak. Právě v tomto okamžiku dochází ke zvýšení o několik stupňů na požadovanou teplotu.
  2. Aby se vnitřní tekutina mohla rovnoměrně rozdělit na steak.Během vaření steaků je kapalina pod vlivem tepla odváděna od zdroje tepla - uprostřed steak. Ponecháte-li steak sám po několika minutách po vaření, necháte tekutinu, aby se rozšířila na hrany a nejen stagnovala uprostřed. Tudíž kapalina zůstane v steaku, když ho kousnete, místo aby se nalila na desku.

13. Na konci vaření přidejte trochu olivového oleje a bazalky

.

Další metoda Jamese Olivera - nalít trochu olivového oleje na dřevěné prkénko. Top s čerstvou bazalkou a nakrájíme na malé kousky. Pak použijte vidličku, aby se olej natřel do bazalky.

Naneste směs na každou stranu steaku. Rovněž můžete steak rozřezat na kousky a přidávat čerstvý zelený salát, ochucenýomáčkou z vinaigrette.

14. Praxe pravidelně

Pamatujte, že vaření není exaktní věda; výsledky závisí na teplotě složek, vybavení, které používáte, a dokonce i na počasí ve vaší oblasti. Čím více budete praktikovat, tím lépe pochopíte, jak produkty reagují na konkrétní okolnosti, s nimiž je vystavujete.

Jediný způsob, jak učinit perfektní jídlo, je znovu a znovu praktikovat. Nakupujte stejné hovězí maso ve stejném řeznictví a zkuste to znovu. S náležitou péčí a pozorností dosáhnete úžasných výsledků.