Přínosy vitamínu C, informace o doplňcích stravy a produktech kyseliny askorbové

Vitamin C je jedním z nejvíce studovaných a široce známých antioxidantů.

Předpokládá se, že se nejvíce vyskytuje v pomerančích, grapefruitu a citronu, což je pravda: citrusové plody jsou vynikajícím zdrojem. Existuje však mnoho dalších potravin bohatých na vitamin C, a někdy je užitečné doplnit svou stravu doplňky stravy, které dále posilují imunitní systém a zdraví těla.

Co tedy dává tělu a v jakých produktech nejvíce obsahuje? Co vitamín C doplňky jsou nejlepší a kolik? Odpovíme na všechny tyto otázky a řekneme vám vše, co potřebujete vědět.

Historie

Historie studia vitamínu C má více než 400 let a jeho spektrum účinků na organismuspůsobivé.

První informace o jeho existenci byly získány v roce 1747. Námořníci britského loďstva po léta trpěli kurdějí, když byli v dlouhé plavbě, aniž by viděli zemi po dlouhou dobu.

Jako experiment provedl James Lind experimenty na 12 námořnících s kurděje. Fungovalo to jen pro krmení citrony a limetkami. Od té doby si s nimi vždycky užívali limety na kampaních, za které si zasloužili odpovídající přezdívku.

Za účelem syntézy vitaminu C z produktů trvalo dalších pár set let. Podél cesty, tam byly jiné incidenty, které přispěly k tomuto, takový jak, například, případy kurděje během irského bramborového hladomoru.

V letech 1928 až 1933 syntetizovali Albert Sainte-Gyorgye, Charles Glen King a Norman Hayworth vitamin C a popsali jeho chemickou strukturu.

Co je vitamin C?

Vitamin C je vitamín rozpustný ve vodě, který je životně důležitý ve stravě. To znamená, že je to nezbytné pro přežití a tělo jej nevyrábí samo.

Tento vitamin se také nazývá kyselina askorbová. Je nejsilnějším antioxidantem v plazmě a tělesných tkáních.

Druhy

Vitamin C je dostupný v potravinách nebo jako doplněk stravy. Forma, ve které se vyskytuje v obou případech a je obvykle stejná: kyselina l-askorbová.

Některé doplňky jsou ve formě minerálních solí, jako je askorbát vápenatý a sodný. Nejsou tak dobře absorbovány jako kyselina l-askorbová, ale jsou šetrnější k trávícímu traktu.

V některýchSuplementace vitaminu C je doprovázena bioflavonoidy, v takovém případě nemusí být také snadno rozpuštěna.

A konečně, tento vitamin se přidává do krémů určených pro zdravou kůži.

Užitečné vlastnosti

Vitamin C je dobrý pro vaše zdraví mnoha způsoby. Zde jsou některé z nich.

Provádí se jako antioxidant

Vitamin C zabraňuje oxidaci, což znamená snížení rizika některých chorob, jako jsou:

  • Katarakta
  • Onemocnění srdce
  • \ t
  • Rakovina

Jednou z nejznámějších rolí vitamínu C je jeho antioxidační funkce. To znamená, že zabraňuje oxidaci v těle. Oxidační procesy mohou být výsledkem chemických reakcí s látkami zvanými volné radikály, které se tělo může produkovat během normálního metabolismu nebo které mohou vstoupit do těla kontaktem s toxiny. Hlavní funkcí vitaminu C je neutralizovat je.

Může to znít trochu rozmazaně, ale podstata je následující. S oxidací je spojeno mnoho běžných onemocnění. Čím méně se vyskytuje v těle, tím menší je riziko onemocnění a vitamín C, jako antioxidant, vás v mnoha případech může chránit. Může například snížit pravděpodobnost vzniku katarakty.

Kromě toho snižuje možnost srdečního onemocnění v důsledku skutečnosti, že zabraňuje oxidaci lipidů nebo molekul podobných tuku. Jedním z účinků vitamínu C je zejména snížení hladiny oxidace cholesterolu.v krevním řečišti. Méně oxidace cholesterolu znamená menší pravděpodobnost ucpání tepen. Vitamin C snižuje hladinu cholesterolu změnou úrovně produkce žluči a ovlivňuje metabolismus.

Posiluje imunitu

Vitamin C zvyšuje schopnost imunitního systému bojovat s infekcemi zvýšením hladiny některých bílých krvinek.

Vitamín C v bílých krvinkách také přispívá k regeneraci vitamínu E, což vede k další antioxidační podpoře.

Váš imunitní systém je zodpovědný za ochranu před nezvanými hosty. Antioxidační vlastnosti vitamínu C posilují vaši imunitu několika způsoby.

Za prvé, zlepšují produkci určitých typů bílých krvinek, těch, kteří bojují s patogeny a jinými potenciálně nebezpečnými látkami, které vstupují do vašeho těla. Vitamin C zvyšuje hladinu bílých krvinek, jako jsou neutrofily, lymfocyty a fagocyty, a může také zvýšit hladinu protilátek, které jsou určeny k potírání specifických patogenů a tím k prevenci infekce.

Pro imunitu jsou také důležité antioxidační vlastnosti.

Vitamín C v bílých krvinkách je může chránit před volnými radikály, jakož i před škodlivými látkami, které tyto bílé krvinky produkují samy o sobě, což jim umožňuje pokračovat v práci při udržování vašeho zdraví. Vitamin C v bílých krvinkách pomáhá obnovitVitamin E, který je také antioxidant, a tak funguje nejlépe.

Užitečné pro zdraví srdce

Kromě schopnosti předcházet ateroskleróze a ucpané tepně.

Tento vitamin má také další výhody pro kardiovaskulární systém.

Vitamin C Výhody pro srdce:

  • Prevence aterosklerózy
  • Snížení rizika mrtvice
  • Pomoci udržovat normální krevní tlak
  • Snížení zánětu vedoucího k chronickým onemocněním
  • \ t

Lidé s mozkovou příhodou mají větší pravděpodobnost většího nedostatku vitamínu C než zdraví jedinci, což svědčí o ochranném účinku, který snižuje pravděpodobnost srdečních problémů.

Kromě toho může suplementace vitaminem C snížit vysoký krevní tlak nebo pomoci udržet normální stav.

Vitamin C snižuje zánět, který může být další příčinou srdce a jiných chronických onemocnění, jako je diabetes typu 2 a dna.

Pro zdraví kůže

Elastická kůže

Vitamin C může chránit proti vráskám a dalším známkám stárnutí tím, že:

  • Zvýšení produkce kolagenu
  • \ t
  • UV ochrana

Vitamin C je látka nacházející se v kůži. To je v epidermis, to je jeho horní vrstva, a v dermis, vrstva pod epidermis. Dostatečné množství vitamínů může chránit proti vráskám a dalším známkám stárnutí.

Tento vitamíntaké hraje důležitou roli při udržování zdravé kůže. Jednou z funkcí vitamínu C pro kůži je působit jako antioxidant. Pomáhá tak předcházet popáleninám, tj. Škodám způsobeným ultrafialovému záření na kůži.

Dalším významným účinkem vitamínu C na kůži je přispívání k produkci kolagenu, což je typ tkáně, která umožňuje pokožce zůstat pružnou. Užívání vitaminových doplňků může dokonce stimulovat rychlejší produkci kolagenu, díky čemuž bude pleť pružnější, silnější a mladší.

Pro zdraví a sílu kostí

Silné kosti

Vitamin C je nezbytný pro optimální produkci kolagenu a kolagen je důležitou složkou struktury kostí.

Nízké hladiny vitaminu C jsou spojeny se snížením pevnosti kostí.

Možná, že vitamin C není nejdůležitějším minerálem v kostech, jako je vápník, a nikoliv tolik ovlivňuje jeho absorpci jako vitamin D, ale je také důležitý při prevenci křehkosti kostí.

Zhruba dvě třetiny kostní struktury se skládají z pevných minerálů, které přišly na mysl, když přijde na kosti. Zbývající třetina je však měkká matrice, která obsahuje kolagen, a zde je důležitý vitamin C. Pro udržení tuhé kostní struktury je nutná dostatečná produkce kolagenu.

Nízké hladiny vitaminu C jsou spojeny s nižší pevností kostí, což představuje riziko osteoporózy a zlomenin.

Pro zdraví mozku

Výhody pro mozek

Vitamin C je nezbytný pro výrobu GABA.

Jako antioxidant chrání před oxidativním poškozením mozku a snižuje riziko demence.

Možná to samo o sobě neznamená, že jste chytřejší, ale pokud chcete udržet svůj mozek ve tvaru, je tento vitamín pro vás rozhodně nezbytný. Jednou z rolí vitamínu C ve fungování mozku je, že se podílí na tvorbě GABA, neurotransmiteru, který vysílá signály z mozku do jiných částí těla, jako jsou svaly.

Jeho další role je antioxidant, vitamín C chrání proti souvisejícím změnám, které zvyšují riziko vzniku demence. Nakonec to může zabránit hromadění těžkých kovů, které jsou toxické pro mozek, jako je olovo a kadmium.

Jaké potraviny jsou bohaté na vitamin C?

Potraviny bohaté na vitamín C:

  • Papriky
  • Curly Kale
  • Špenát
  • Pekingské zelí
  • Rajčata
  • Zelí
  • Růžičková kapusta
  • Brokolice
  • Květák
  • Citrus
  • Papaya
  • Ananas
  • Kiwi
  • Jahody
  • Malina
  • Borůvky
  • Ústřice
  • Amarant

Ovoce a zelenina - potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C. Jedním z nejlepších zdrojů je pepř, můžete si vybrat podle svého vkusu pikantní, sladkou červenou, žlutou, oranžovou nebo zelenou bulharskou papriku. Každý z nich obsahuje více než 100 miligramů vitamínu C.

Přílišzelená listová zelenina, jako je špenát, stejně jako kudrnaté, prosté, květák a pekingské zelí. Další zelenina bohatá na vitamín C jsou rajčata, brokolice, cibule a cuketa.

Ačkoliv se brambory často mluví špatně, průměrné brambory obsahují až 17 miligramů vitamínu C.

Mnoho druhů ovoce je také dobrým zdrojem vitamínů. Citrusové plody jsou pro to nejznámější a můžete si bezpečně vybrat mezi pomeranči, mandarinkami a grapefruity.

Totéž platí pro ovocné šťávy - začněte den sklenkou pomerančové šťávy a dostanete více než 100 procent denní hodnoty.

Bobule - další skupina produktů bohatých na vitamín C. Jahody, maliny, borůvky a ostružiny pomáhají naplnit každodenní potřebu těla. Velkorysým zdrojem je také kiwi, mango, papája a další tropické ovoce. Některé vitamíny C jsou dokonce i v jablkách a hruškách.

U většiny zvířat tělo nevyrábí vitamín C, takže potraviny, ze kterých lze získat, jsou převážně ovoce a zelenina. Jedním z produktů, ve kterých je mnoho z nich, jsou ústřice. Podle National Nutrient Database obsahuje každá 100 gramová část těchto měkkýšů 16 miligramů nebo 27% denní hodnoty.

Existuje další přírodní zdroj vitamínu C, který vás může překvapit. Cereálie, známý jako amarant, obsahuje 2 miligramy, nebo 4 procenta denní hodnoty pro každý šálek vařeného obilovin, a pšeničný klíč je také dobrý zdroj. Amarant a klíčící pšenicenavíc jsou užitečné v tom, že jsou bohaté na látky, jako je dietní vláknina a draslík.

Jak zvýšit příjem vitamínu C

Strava s vysokým obsahem vitaminu C je jen zdravá strava, ve které jsou dostatečná další fytonutrienty.

Tento druh potravin snižuje riziko rakoviny, obezity, šedého zákalu, srdečních chorob a Alzheimerovy choroby a mnoha dalších.

Příjem potravin bohatých na vitamin C lze zvýšit pomocí následujících jednoduchých triků.

  • Přidejte jahody nebo jiné bobule do ovesných vloček, obilovin, jogurtu nebo tvarohu.
  • Šlehací ranní omeleta do ní hodí rajčata a cibuli.
  • Sestavte si vlastní občerstvení s pruhy papriky, zeleného hrášku, brokolice a své oblíbené omáčky.
  • Dopoledne opustíte dům a vezměte si s sebou pomeranč.
  • Nechte špenát objevit ve vašich polévkách a omáčkách.
  • Máte-li těstoviny na oběd, přidejte rajčatovou omáčku a brokolici a květák.
  • Doplňte sendviče a shawarma s rajčaty a paprikou.
  • Brambory s bramborovou kaší nahraďte brokolicí a řeckým jogurtem.
  • Ozdobte saláty plátky mandarinek, pomerančů a malin.
  • Nahoře umístěte zmrzlinu, čokoládový dort nebo tvarohový koláč nebo kousky kiwi.
  • Pokud budete jíst v restauraci, objednejte si rýži nebo těstoviny, ale salát jako přílohu.

Vzhledem k tomu, že vitamin C je obvykle přítomen ve velmi zdravém stavustravování, dieta, bohatá na ně je známkou toho, že je obecně pravděpodobné, že budete mít prospěch. Ve skutečnosti, někteří odborníci na výživu používají příjem vitamínu C z přírodních zdrojů jako rychlý způsob, jak zhodnotit svou stravu. Pokud dostatečně konzumujete ovoce a zeleninu s vitamínem C, dostanete také dietní vlákninu, draslík a všechny ostatní druhy fytonutrientů, nebo živiny odvozené z rostlin, které jsou užitečné mnoha způsoby.

Spotřeba ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C má v mnoha aspektech pozitivní vliv na zdraví. S takovou dietou jste méně náchylní k určitým typům rakoviny, šedému zákalu, srdečním onemocněním a Alzheimerově chorobě. S největší pravděpodobností bude pro vás také snazší kontrolovat váhu.

Kolik vitaminu C potřebujete spotřebovat?

Klíčové momenty

Doporučený denní příjem vitaminu C je:

  • 90 mg pro muže
  • 75 mg pro ženy
  • 125 mg pro kuřáky
  • 110 mg pro kuřáky

Toto je množství potřebné denně, aby se předešlo symptomům deficitu, ale vyšší dávka se vyrovná se snížením rizika chronických onemocnění.

Doporučený příjem potravy nebo doporučený denní příjem vitamínu C je 90 miligramů denně pro muže a 75 miligramů denně pro ženy. Tato čísla jsou relevantní, pokud nekuřte. Pokud jste kuřák, potřebujete asi 35 miligramů denně, nebo 125miligramy pro muže a 110 miligramů pro ženy.

Tento počet je založen na množství potřebném k udržení dostatečně vysoké koncentrace neutrofilů (typ bílých krvinek) bez vymývání vitaminu C močí. To je dostatečné množství, aby se předešlo symptomům deficitu, ale vyšší dávka se vyrovná se snížením rizika chronických onemocnění.

Denní příjem vitamínu C je 60 miligramů denně. Toto je základní hodnota, kterou uvidíte na obalu výrobku. Toto bylo předchozí doporučení o jeho spotřebě, dokud nebylo zvýšeno na současné údaje.

Kdo trpí nedostatkem?

Lidé, kteří jsou více ohroženi nedostatkem vitaminu C, jsou:

  • Kuřáci
  • Osoby s přísnou dietou
  • Ti, kteří nemají dostatek ovoce a zeleniny
  • Užívání některých léků (například aspirinu)

Mezi skupinami, které jsou nejvíce ohroženy nedostatkem vitaminu C, patří kuřáci. Kouření vede k volnějším radikálům a potenciálně zvyšuje oxidační procesy organismu v důsledku toxinů přítomných v cigaretovém kouři. Vzhledem k většímu počtu volných radikálů tělo rychleji spotřebovává vitamin C, takže pokud kouříte, potřebujete více.

Lidé trpící podvýživou jsou ohroženi nedostatkem vitaminu C. To se může stát, pokud budete jíst dost a vaše strava je nevyvážená, což je často případ s lidmi na přísnédieta, která prošla operací spojenou s nadváhou nebo za jiných okolností, když se musíte omezit na určité druhy potravin.

Lidé s nedostatkem ovoce a zeleniny jsou také ohroženi nedostatkem vitaminu C. \ t Mezi zdravou dospělou populací Spojených států se to děje poměrně vzácně, ale někdy u dětí nebo starších osob. V rozvojových zemích se nedostatek vitaminu C vyskytuje u chudých, jejichž strava je založena na obilí a nemá přístup k čerstvému ​​ovoci a zelenině po dobu jednoho roku.

Lidé užívající určité léky musí ve srovnání se standardními doporučeními zvýšit příjem vitamínu C. Například antikoncepční pilulky s estrogenem snižují hladinu tohoto vitaminu. Pokud pravidelně užíváte aspirin, který se často používá ke snížení rizika cévní mozkové příhody a srdečního infarktu, tělo vyplachuje více vitaminu C, což zvyšuje jeho potřebu.

Atributy

Známky nedostatku vitamínu C:

  • Krvácení dásní
  • \ t
  • Snadno vznikající modřiny
  • Anémie (anémie)
  • Únava
  • Členění
  • Bolest kloubů

Nejtěžší formou nedostatku vitamínu C je kurděje.

Jeho příznakem je nedostatečná produkce kolagenu.

Žvýkačky mohou začít krvácet, podlitiny, podkožní krvácení, anémie nebo únava a slabost, bolest v kloubech snadno objeví.

Případy kurděje ve Spojeném královstvíTam je téměř žádné státy, protože to může být zabráněno jen 10 miligramů vitamínu C za den, což je asi polovina rajčat.

Proč přijímat doplňky?

  • Prevence deficitu

Nejzřejmějším důvodem pro doplnění je zabránit nedostatkům vitaminu C, pokud se obáváte, že nespotřebujete svůj denní příjem. Protože se rozpouští ve vodě, vaše tělo ji neuchovává. Místo toho vychází z moči. To znamená, že pro většinu lidí bude užívání vitaminových doplňků bezpečné, i když je užitečné se poradit s lékařem, než začnete užívat jakékoli léky.

Doplňky stravy také pomohou obnovit hladinu vitamínu C, pokud jste jej již snížili. Například "Journal of American College of Nutrition" provedl studii za účasti osob, které absolvovaly rehabilitační program pro alkoholiky. Kromě dalších vitamínů jim výzkumníci dali vitamín C. Po 21 dnech odběru měli účastníci, kteří měli nedostatek tohoto vitaminu, výrazné zvýšení hladiny v krvi.

  • S cílem snížit riziko nachlazení

Jeden z nejčastějších důvodů užívání doplňků vitamínu C je spojen s běžným nachlazením. Lidé berou vitamín C, aby zabránili nachlazení, zmírnili jeho příznaky nebo se s nemocí vypořádali rychleji. Pointa je, jakou roli hraje vitamin C ve fungování imunitního systému. Linus Pauling byl zastáncem velkých dávek vitaminu C ke změkčenípříznaky nachlazení. Praxe ukazuje, že to pomáhá vyrovnat se s chladnou 8-14 procent rychleji, než kdyby to nebylo provedeno, podle výzkumu Linus Pauling Institute.

A i když ve většině případů to nezabrání nachlazení, ale pokud jste sportovec, který potřebuje více vytrvalosti, například při běhu na dlouhé vzdálenosti, možná budete muset přemýšlet o užívání vitaminu C. riziko chladu. Mějte však na paměti, že vitamin C pravděpodobně nebude mít žádný účinek, pokud jste již nemocní.

  • Pro zlepšení absorpce železa a zinku

Vitamín C doplňky mohou být také užitečné, pokud jste vyčerpali železo ve vašem těle, protože pomáhá vstřebat z rostlinných potravin a vhodných doplňků výživy. Tento typ je znám jako nehemové železo a jeho vstřebatelnost je nižší než u hemu, který se získává ze zvířecích krmiv, jako jsou maso a škeble.

Ke zlepšení vstřebávání můžete užívat vitamin C ve stejnou dobu, kdy si užíváte železo v doplňcích, nebo jíst potraviny, které jsou zdrojem nehemového železa, jako je špenát, fazole a brambory. Vitamin C také zlepšuje vstřebávání zinku.

  • Pro zlepšení regenerace svalů

Někteří sportovci užívají vitamín C jako součást režimu ke zlepšení regenerace svalů. Pointa je, že pozorování poukazují na mikrotraumata svalů během intenzivního cvičení. NeExistují přesné důkazy o tom, že vitamin C chrání svaly před běžným poškozením souvisejícím s pohybem nebo urychluje zotavení po cvičení, ale je lepší vzít ho účinněji do boje proti volným radikálům.

  • Jako nástroj v boji proti rakovině

Rakovina vzniká v důsledku buněčných abnormalit, které mohou být způsobeny různými příčinami, včetně oxidačního poškození spojeného s volnými radikály. Vzhledem k roli vitaminu C jako antioxidantu a s vědomím, že rakovina je spojena s oxidací, není divu, že se vědci po desetiletí obrátili na vitamin C jako prostředek boje proti rakovině.

National Cancer Institute vysvětluje, že tento antioxidační vitamin je slibným nástrojem v boji proti rakovině. V laboratorních podmínkách - tj. In vitro a ne v živém těle - snižuje vitamin C proliferaci nebo zastavuje růst rakovinných buněk, když se rakovina vyvíjí v prostatě, kůži, tlustém střevě, slinivce a játrech.

Tento účinek lze rozšířit na reálné podmínky. Vysoké dávky vitaminu C v léčbě rakoviny ukázaly povzbudivé výsledky v klinických studiích. Někteří pacienti, kteří je dostali, včetně intravenózního podání během léčby, měli méně vedlejších účinků a lépe reagovali na léčbu.

A přesto vitamin C není zaručeným lékem na rakovinu. V jednom článku publikovaném v britském Oncology Journal vztah mezivitaminu C a míry přežití u žen s rakovinou prsu. Studie zahrnovala 3 405 žen, které byly sledovány 23 let. U žen s vysokým příjmem vitaminu C z přírodních zdrojů, kde je jich hodně, byla vyšší pravděpodobnost přežití během studijního období. Nebyl však pozorován žádný účinek vitaminu C, získaného z potravinářských přídatných látek.

  • Jako krém pro zdravou kůži

Co je to vitamin C? Vnější aplikace vitamínu C na kůži je dobrý nápad, pokud si myslíte, že produkce kolagenu je slabá, ale ve stravě je již dostatek vitaminu C. Důvodem je, že pokud jste již dosáhli maximální hladiny vitaminu v krvi, pak jeho množství v kůži nezvyšuje. To znamená, že tablety vitaminu C nepomáhají vaší pleti. Vnější použití umožňuje pokožce dodat další dávku vitaminu.

Vitamin C může být velmi užitečným doplňkem stravy s širokým rozsahem použití. Vzhledem ke smíšeným výzkumným údajům a individuální situaci je lepší se poradit se svým lékařem, za co, kolik a v jaké formě byste si to měli vzít.

Kdo by neměl užívat doplňky stravy?

Většina zdravých lidí může užívat doplňky vitaminu C, ale existují skupiny, které musí být opatrné.

Patří sem lidé, kteří přijímají:

  • Krevní ředidla
  • Léky ovlivňující krevní tlak
  • Inzulín
  • A takétěhotné a kojící ženy
  • \ t

Většina zdravých lidí může brát vitamin C bez rizika, pokud lékař nedoporučuje opak, ale existují skupiny, které musí být trochu opatrnější.

Jako vždy je lepší, aby těhotné a kojící ženy uvažovaly dvakrát, než začnou užívat jakýkoli lék. Další skupina, která musí být opatrná s doplňky stravy, zahrnuje osoby užívající určité léky nebo bylinky, které reagují na vitamin C.

Vitamin C je zodpovědný za snižování krevního tlaku, takže musíte být zvláště opatrní, pokud užíváte léky snižující tlak nebo máte problémy s hypotenzí. Může také reagovat s ředidly krve, jako je Coumadin, warfarin nebo aspirin.

Pokud trpíte cukrovkou a užíváte inzulín nebo jiné léky, které ovlivňují hladinu cukru v krvi, mějte na paměti, že vitamin C může měnit hladinu cukru.

Kdy dochází k předávkování?

Vitamin C je relativně neškodný, i když ho užíváte o něco více, než jsou doporučené dávky, ale příliš velká množství mohou být škodlivá, stejně jako nevýhoda. Horní úroveň tolerance je množství, které lze konzumovat denně bez poškození zdraví.

U dospělých je to 2000 mg denně nebo více než 20násobek doporučené dávky. Nadto to může být toxické, i když některé studie ukazují, že i dávky 10 gramů vitamínu C denně nebo 10 000 mg jsou bezpečné.

Symptomyotrava /nežádoucí účinky

V normálních dávkách je vitamin C bezpečný a netoxický.

Možné nežádoucí účinky předávkování vitaminem C zahrnují

  • Dehydratace
  • Průjem
  • Pálení žáhy
  • Závrat

Vitamin C je jednou z nejbezpečnějších látek, které můžete užívat. Pokud se užívá v obvyklých dávkách, nejsou prokázány žádné účinky intoxikace. Existují informace o lidech s vrozenými vadami, aterosklerózou a nedostatkem vitaminu B12 v důsledku nadbytku vitaminu C, ale to jsou některé vzácné případy, a ne norma.

Některé další možné vedlejší účinky vitaminu C mohou zahrnovat dehydrataci, pálení žáhy, průjem a závratě. Musíte vědět, že pokud přestanete užívat velké dávky, bude hladina klesat pod normální hodnotu, i když budete pokračovat v užívání normálního množství vitamínu. Některé z nejběžnějších vedlejších účinků jsou spojeny s gastrointestinálním traktem. Můžete mít průjem, zažívací potíže a žaludeční křeče.

K intoxikaci vitamínem C může dojít, pokud po delší dobu užíváte doplňky výživy mimo vaši toleranci. Vzhledem k tomu, že vitamín C se při trávení rozkládá na oxalát, někteří navrhují, že se v důsledku toho hromadí šťavelan vápenatý a v důsledku toho se zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Neexistuje však žádný přímý důkaz, že vitamin C je spojen s ledvinovými kameny.

Závěr

Vitamin C je antioxidant, zdravý a bezpečný k použití. Vitamín C obsahuje mnoho výživného ovoce a zeleniny, ale někteří odborníci se domnívají, že jeho vyšší dávky jsou ještě výhodnější.

Chcete-li se informovat o dávkování a nejvhodnějších doplňcích výživy, poraďte se se svým lékařem.