Škodlivé a prospěšné tuky nebo tučné tuky - spor

Tuk není vždy špatný. Co to znamená? Nasycené tuky, které jsou obsaženy v tucích, tucích, másle a trans-tucích, které jsou v margarínu a výrobcích vyrobených na jeho základě, škodí lidskému tělu více škody než užitku. Ale jsou tu tuky, které potřebujeme. Mluvíme o mono- a polynenasycených tucích, které udržují cévy a klouby v tónu. Jedná se o tuky, které spalují tuk a zvuk divoký, jsou nezbytné, aby se zbavit přebytečných tuků.

Pokud jde o potraviny, je obvyklé říkat „olej“ a „tuk“. Pokud hovoříme o procesech probíhajících v lidském těle, je lepší použít označení "lipidy". Patří mezi ně tuky a oleje, které se rozpouštějí v organických rozpouštědlech, ale nerozpouštějí se ve vodě, stejně jako vitamin D a cholesterol. Proč vlastně tuk lidského těla?

Proč člověk potřebuje tuky?

Lipidy jsou ve složení všech buněk v těle, z nichž se skládá buněčná membrána. Podkožní vrstva tuku změkčuje hrubý mechanický účinek na tělo, zabraňuje pronikání nebezpečných látek do těla.mikroorganismy, to je jeho ochranná funkce. Vnitřní orgány s vnitřním tukem je chrání před poškozením.

Potravinářské tuky jsou zdrojem a nositelem vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E, K. Tyto vitamíny by nebyly absorbovány v gastrointestinálním traktu bez tuku. Cholesterol je také nalezený ve stravě tuku. Z ní se vyrábí testosteron a některé další hormony. Cholesterol je důležitou složkou buněčných membrán. A mimo jiné tuky - nutný zdroj energie pro člověka.

Hlavní vlastností tuku je hromadit se v místech, kde by bylo nejméně chtít vidět. Tuk na hýždích a stehnech nezpůsobuje žádné škody na zdraví, ale mnoho břišních tuků je jednou z příčin diabetu. V některých místech se cholesterol může hromadit na stěnách cév, což již činí jejich lumen, který je plný známých následků.

Poznámka!

Úplné vyloučení tuků ze stravy nepovede k ničemu dobrému a ani byste se o to neměli pokoušet. Proteiny i sacharidy se mohou stát mastnými. S proteiny se to však děje, pokud neexistuje žádná fyzická aktivita. Jak se zbavit tuku ve stravě nemusí nutně znamenat jeho snížení pod kůží, pokud samozřejmě budete trávit více energie. Kromě toho, odmítnutí tuků je jistý způsob, jak avitaminosis, protože jejich nepřítomnost brání vstřebávání vitamínů A a E. To je, když klouby a cévy začnou trpět, úroveň estrogen u žen klesá, a testosteron u mužů.

Tuky: škodlivé a užitečné póly

Jak může mít stejná látka prospěch i újmu? Počkejte chvíli. Totéž? Vůbec ne. Všechny tuky lze rozdělit do 3 typů: nasycených, mononenasycených a polynenasycených. První, z větší části, jsou škodlivé, ano. Ale ta druhá, naopak, velmi užitečná. Takové tradiční dekorace našeho stolu jako tučné maso, kuře s kůží, tuk, máslo - to jsou zdroje nasycených tuků (i když v těchto výrobcích jsou zdravé tuky, ale o tom později).

Zpočátku bylo řečeno, že nenasycené tuky jsou prospěšné. Stojí však za povšimnutí některých výjimek. Jedná se o trans-tuky, jejichž povaha je umělá, získávají se hydrogenací (přeměna kapalného rostlinného oleje na pevnou látku). V přírodě takové tuky neexistují, jsou vyrobeny kusem a jsou jen druhem trans-tuků. Metoda hydrogenace okamžitě vstoupila do širokého využití potravinářského průmyslu. Samozřejmě, že je mnohem levnější vyrábět margarín než máslo. Mimochodem, spolu s nasycenými tuky, trans tuky jsou viníky nemoci, jako je ateroskleróza.

Výhodnými mastnými kyselinami jsou nepochybně omega-3, omega-6 a mononenasycené tuky. Obvykle jsou obsaženy ve stejných výrobcích. Dále podrobněji.

Omega 3 a 6. Co je to?

Ve skutečnosti oba patří do mastných kyselin, přesněji do třídy polynenasycených mastných kyselin (základ tuků). Není zcela správné říkat jim tuky. Tyto dva typy mastných kyselin vstupují do tělavýhradně z vnějšku s jídlem a nezávisle se nevyrábí. Také proto, že se nazývají nepostradatelnými. Omega-3 a omega-6 jsou obsaženy ve stejných výrobcích, ale jejich poměr může být odlišný. Mimochodem, polynenasycené mastné kyseliny také zahrnují omega-9, ale nebudou diskutovány dnes.

Omega-3: více

Nejdůležitější z 11 možných mastných kyselin, které lze kombinovat s termínem omega-3, jsou kyselina dokosahexaenová (DHA), kyselina alfa-linolenová (ALA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Tyto zkratky lze chápat jako omega-3 tuky. Z těchto tří je nejnevýznamnější kyselinou alfa-linolenová, protože její nedostatek v těle je nejpravděpodobnější.

Jaké potraviny jsou zdrojem omega-3? Jedná se o nejoblíbenější rybí olej (pstruh, losos, makrela, sardinky, ančovičky). Je důležité poznamenat, že během konzervace ryby nadále zachovávají některé tuky oming-3, ale při solení a kouření se naopak některé zdravé tuky ztratí. Zdrojem ALA je lněný olej (tato kyselina v něm je třikrát vyšší než omega-6). ALA se navíc nachází v oříšcích, dýňových semenech, řepce a dokonce i v kiwi, i když v něm není mnoho.

Žádoucí denní dávka omega-3 tuků pro muže je 2 gramy pro ženy - 1,6. Tato dávka je nejoptimálnější pro plné fungování buněk lidského těla. Například omega-3 mastné kyseliny v množství přibližně 2 gramy jsou v:

  • lžičku lněného oleje a lžíce řepky;
  • při asi 120 gramech dýňového semene;
  • hrst vlašských ořechů (8-10 kusů);
  • porce čerstvého lososa o hmotnosti 70 gramů;
  • konzervované sardinky (90 gramů);
  • makrela konzervovaná (120 gramů).

V této souvislosti lze poznamenat, že omega-3 tuky z rostlin jsou lépe absorbovány než živočišné tuky. I když stále existují různé doplňky omega-3 nebo kapslí z rybího oleje. Lze je použít. Co stojí za to věnovat pozornost? Z produktů, samozřejmě, ryby. A protože další příjem kyseliny alfa-linolenové není tak důležitý, je lepší dát přednost přísadě, která obsahuje více DHA a EPA.

Omega-6: více

Co je to omega-6? Jsou to eikosadienová, arachidonová, linová, gama-linolenová kyselina a další mastné kyseliny. Jak bylo zmíněno dříve, hodně omega-6 je v lněném oleji. Kromě toho v ořechech, ve všech - a vlašských ořechech, kešu, arašídech atd. A také celozrnný chléb a celozrnné výrobky, rostlinné oleje (nejlepším a nejpřístupnějším zdrojem je olivový olej).

Na první pohled je to zvláštní, ale omega-6 mastné kyseliny jsou v produktech, které jsou považovány za škodlivé. Například v žloutku a živočišných tucích. Takže v prvním případě jejich podíl na váze dosahuje 45% a ve druhém až třiceti pěti. Jediné, co je zbytek, jsou nasycené tuky, a jak již bylo zřejmé, jsou relativně více škody než užitku.

Omega-3 a Omega-6: potřebný poměr

Optimální limitpoměr omega-3 a omega-6 ve stravě: od 1 do 1 do 1 až 4. Navíc je lepší, když se poměr blíží 1: 1. Proč je to důležité? Pokud konzumujete pětkrát nebo vícekrát více omega-6 mastných kyselin než omega-3, pak se tato látka výrazně absorbuje. Zajímavostí je, že dieta většiny obyvatelstva rozvinutých zemí obsahuje až 12krát více omega-6 než omega-3.

Co jsou dobré tuky „schopné“?

Jaká je podstata zdravých tuků? Co mohou dělat? Kromě toho, že se podílejí na tvorbě hormonů a konstrukci buněčných membrán, mohou ještě dělat spoustu věcí (ale to se týká více omega-3 mastných kyselin).

Za prvé: omega-3 mastné kyseliny vyhlazují riziko vzniku ischemické nebo koronární srdeční choroby. Pravděpodobnost snížení srdečního infarktu, zlepšení krevního oběhu, snížení hladiny cholesterolu (což znamená „špatný“ cholesterol: lipoproteiny s nízkou a extrémně nízkou hustotou), krevní tlak a stabilizace srdeční frekvence. Za druhé: omega-3 je velmi užitečná pro ty, kteří mají křečové žíly, třetí - pro ty, kteří trpí revmatoidní artritidou. Za čtvrté: posilují obranyschopnost těla, mají pozitivní vliv na imunitní systém. A stojí za zmínku, že omega-3 v kombinaci s jinými léky musí být předepsán pro depresi a zvýšenou agresivitu. A nakonec: tyto mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdravou kůži.

Spalování tuků a omega-3

Důležité je následující: je známo, že omega-3 nepomáhápouze budovat svalovou hmotu, ale také se zbavit přebytečného tuku. Jak? Mechanismus tohoto procesu není dosud plně popsán. Jak omega-3 zničí přebytek tělesného tuku? To naznačuje takové předpoklady.

Za prvé, omega-3 urychluje oxidaci tuků. Zadruhé, tentýž DHA (kyselina dokosahexaenová) neumožňuje přeměnu pre-adipocidů na adipocidy, jinými slovy zabraňuje odložení "energetických rezerv tuků" a zatřetí, že je možné, že omega-3 způsobuje, že využití škodlivých tuků je mnohem pomalejší, z velké části nechávají tělo zcela nestrávené.

Mělo by být vyjasněno, že všechny studie, které se týkaly účinku omega-3 na hubnutí, byly provedeny u lidí, kteří sedí na místě. To znamená, že omega-3 mastné kyseliny, získané jak ve formě výživových doplňků, tak z přírodních zdrojů, fungují dobře v kombinaci se správnou výživou. A nejen dobré, ale skvělé.

Během jednoho z pokusů byli pokusní jedinci ve stravě, kteří byli odrůdami ryb a tuků a tučně, schopni ztratit další kilogram přebytečného podkožního tuku. Je důležité, aby necvičili a přítomnost sacharidů v jejich stravě byla asi 50%.

Během další studie provedli dobrovolníci aerobní cvičení, chodili na běžeckém pásu. Ve srovnání s kontrolní skupinou měli tedy podstatně více tuku. To může být vysvětleno tím, že omega-3 mastné kyseliny využívají tuk běhematletická zátěž mnohem rychleji.

Závěr je takový, že kombinace tělesné aktivity a stravy je nejlepší pro hubnutí. V prvním případě to může být čistě aerobní a aerobní silový trénink, ve druhém - zdravá strava (i když přísnější). A pro upevnění - další metoda omega-3.

Škodlivé a prospěšné tuky nebo tuky pro tuky - Strife

Tuk není vždy špatný. Co to znamená? Nasycené tuky, které jsou obsaženy v tucích, tucích, másle a trans-tucích, které jsou v margarínu a výrobcích vyrobených na jeho základě, škodí lidskému tělu více škody než užitku. Ale jsou tu tuky, které potřebujeme. Jedná se o mono- a polynenasycené tuky, které udržují cévy v tónu ...

Ohodnotit tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 3.45 ( 3hlasů)
0