Technologie Sous-vid: Nejjednodušší způsob, jak vyrobit vynikající proteinové potraviny

Snažili jste se vařit na grilu a na grilu, pomocí techniky mytí, smažit, vařit, péct. Nejčastěji jsou však vaše proteinové potraviny buď napůl upečené nebo přecpané. Tato jednoduchá metoda vám umožní vychutnat si dokonale vařené maso pokaždé.

Seděl jsem v baru se svým přítelem, když na mém telefonu náhle zazvonil časovač. Kamarádka se mě zeptala, jestli jsem spěchal, abych potkal nějakou hezkou ženu. Bohužel, ne, odpověděl jsem. Byla to jen připomínka, že moje kuře bylo na hodinu připraveno.

„Možná bychom měli jít domů a vzít ho z trouby?“ Řekl.

Na které jsem odpověděl: „Všechno je v pořádku, připravuji to pomocí technologie sous-view.“

Když jsem se o pár hodin později vrátil domů, ujistil jsem přítele, že kuře není nejen zkažené, ale chutná lépe než kdy jindy: měkké a šťavnaté. Pokud budete jíst hodně drůbeže (nebo hovězího masa, ryby, vepřové maso), a jste unaveni z udušení na sušené, "gumové" a chutné maso, měli byste určitě vyzkoušet soo-look metodu.

Jaká je technologie tzv. Sous view?

Metoda Sous Vide (přeložená z francouzštiny „ve vakuu“) je metoda vaření, která je známa v jedné nebo druhé formě od 8. století. Teprve v sedmdesátých a osmdesátých letech se začátkem masyPoužití plastů, tato technika se stala populární ve většině high-end restaurací. Později se rozšířil na stravování, hotelové odvětví, výrobní společnosti letadel a nyní přišel do našich kuchyní.

Su-view vám umožní dokonale připravit všechny produkty z masa na zeleninu, pudinky a koláče. Nebojte se, vytvořit vakuum, nepotřebujete žádné složité zařízení: airless prostor pro vaření můžete snadno udělat jeho vlastní.

Jak vařit v technologii SUS?

Budete potřebovat su-view zařízení, kastrol s vodou, vakuový sáček a pojivo. Také se postarejte o přístup k elektrické síti a vyzbrojte se několik hodin.

Chcete-li vařit kuřecí prsa, naplňte pánev vodou, upevněte přístroj na pozorování na pánvi pomocí svorky a nastavte teplotu ohřevu vody na 65 ° C.

Další, sůl a pepř kuřecí prsa, přidejte koření nebo bylin dle vašeho výběru, a ponořte to vše v plastovém sáčku s vakuovou sponu. Vzhledem k tomu, že kuře musí být zcela ponořeno ve vodě, před uzavřením sáčku odstraňte co nejvíce vzduchu z vaku. Jakmile se na displeji přístroje zobrazí požadovaná teplota, spusťte balíček do pánve a upevněte ho k okraji misky pomocí pojiva. Zajistěte, aby bylo kuře zcela zakryto vodou.

Pokud je kus vody viděn z vody, vytlačte z vaku více vzduchu. Můžete otevřít roh balení a uvolnit přebytečný vzduch manuálně, nebo jej vysát přes koktejltubule. Když je kuře pod vodou, všimněte si čas na hodinách nebo spusťte časovač a jděte o svém podnikání.

Za pouhou hodinu (nebo dvě, bude-li kuře zmrazené), budete moci hodit na jemné, ne příliš horké (teplota 65 stupňů), šťavnaté a voňavé maso. Bude to tak jemné, že ho můžete rozřezat vidličkou a bude nasyceno vůní všech bylin a koření, které jste vložili do sáčku. Pokud vaše kuře chutná špatně, stačí ji držet v 65 stupňové vodě po dobu dalších 10-15 minut.

Pokud chcete vařit steak z New Yorku, nastavte přístroj na 54 stupňů a nechte maso ve vodě hodinu. Obvykle ochucuji maso se solí a pepřem, aby nedošlo k přerušení chuti. Poté můžete dokončit steak nebo jiný druh masa smažením na pánvi s kapkou másla nebo rostlinného oleje. To se provádí pouze proto, aby maso chutné vzhled - to bude již připraven k použití.

K vaření lososa, posypeme mořskou solí, přidáme čerstvý nebo sušený kopr, posypeme citrónovou šťávou, vložíme do sáčku a vaříme 45 minut při teplotě vody 46 stupňů. Neodstraňujte pokožku: bude snadnější dostat hotové ryby z vaku. Na kůži se snadno vysune z vaku přímo na talíř.

Žebrovaná žebra mohou být také připravena metodou soo-view. Chcete-li to udělat, třít nebo smear je s barbecue omáčkou, vložte je do sáčku, a vařit je asi 12 hodin, ohřev vody na 74 stupňů. Do pánve pravidelně přidávejte vodu,udržet žebra pokrytá kapalinou. V důsledku toho bude maso tak měkké, že se oddělí od kostí.

Metoda je také vhodná pro výrobu nádherné karamelizované mrkve: k tomu, vložte do pytle mrkve, másla, cukru, soli, a vařit po dobu 84 hodin v 84-stupňové vodě. Mimochodem, tento režim času a teploty je vhodný pro vaření jakékoli zeleniny.

Je možné připravit potraviny v su-view?

Je poměrně obtížné připravit jídlo v technologii sous-view. Na grilu nebo v troubě se potraviny rychle připraví na vysokou teplotu. Bez pozornosti se miska okamžitě zahřeje na teplotu samotného zdroje tepla a zkazí. U technologie sous se produkt nemůže ohřát nad teplotu vody, ve které je umístěn. A teplota vody zase řídí zařízení, které neumožňuje ohřátí nad předem stanovenou hodnotu.

Jediný bod: nemůžete nechat jídlo ve vodě příliš dlouho. Například po dobu 6 hodin se steak nebo kuře změní na kaši. Ale i když je vaříte navíc 2-3 hodiny, nic se nestane. Vyzkoušejte to s grilem!

Je bezpečné jíst maso vařené v naturáliích?

Pravděpodobně jste slyšeli, že se bakterie potravin začnou množit při teplotě 5-60 stupňů Celsia, a že kuře by mělo být vařeno, dokud se nezahřeje zevnitř na 74 stupňů a vepřové na 71 stupňů. To je pravda, ale při přípravě zdravé a zdravé výživy hraje důležitou roli správná kombinace.teplota a čas.

Jakmile vnitřní teplota kuřete dosáhne:

  • 58 stupňů - vařte po dobu 68,4 minut
  • 60 stupňů - 27,5 minut
  • 63 stupňů - 9,2 minuty
  • 65 stupňů - 2,8 minuty
  • 68 stupňů - 47,7 sekund
  • 71 stupňů - 14,8 sekundy
  • 74 stupňů - kuře lze okamžitě odvážně konzumovat

Jakmile se kuře ohřeje na 74 stupňů, všechny bakterie a pravda zemře. Ale můžete se také zbavit patogenní mikroflóry jednoduchou přípravou kuře na chvíli, udržováním vnitřní teploty ne vyšší než 58 stupňů. Jak můžete vidět z tabulky, když vnitřní teplota vzroste na 65 stupňů (teplota vaření kuřete pomocí techniky soo-vid), všechny bakterie zemřou za 2,8 minuty. Zbývající čas je nutný k tomu, aby maso bylo konzistenční.

Doba vaření a teplota se mohou lišit, ale podstata zůstává stejná: technologie sous-vid spočívá v dlouhodobém vaření při nižších teplotách, takže potraviny (ať už hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí) jsou zcela bezpečné.

Zpočátku jsem se obával myšlenky vaření masa v plastovém sáčku. Pokud vás to také znepokojuje, kupte si silikonový sáček: žádné chemikálie z něj nemohou unikat do potravin.

Jaké jsou výhody vaření pokrmů metodou sous-view?

  1. Vaření je snazší . Na jednu pánev můžete umístit několik balení a každému z nich přidávat různé koření. JenPonořte sáčky do vody, zapněte časovač a zapomeňte na ně, když děláte zbytek nádobí.
  2. Za peníze vynaložené na nákup zařízení získáte nesmírně více.Ve většině způsobů vaření se sníží objem masa v důsledku ztráty vlhkosti. A v technologii soo-view si zachovává všechny své šťávy.
  3. Máte větší kontrolu nad procesem vaření.Mírným nastavením teploty vody můžete získat steak své oblíbené připravenosti a měkkosti.
  4. Není třeba umývat hromadu nádobí.Sous-view zařízení je vždy v horké vodě, takže jej můžete opláchnout vodou. Jídlo se připravuje v plastovém sáčku, který lze buď omyt, nebo zlikvidovat.

Spotřebiče se liší z hlediska kvality a ceny. Můj model Anova mě stála kolem 5700 rublů. Funguje to správně, ohřívá velký hrnec vody na požadovanou teplotu, což mi umožňuje nastavit jeho hodnotu na několik desetin stupně. Na síti najdete mnoho receptů na sous-kind, podle kterých můžete snadno vařit jakékoli pokrmy z steakového steaku na vepřové panenky, tresky s citronem, japonského pudinku a zeleninové fritty.

Můžete si dokonce vyrobit vanilkový dort s čokoládovou polevou, ale to je další příběh.