Zázvor a jeho prospěšné vlastnosti

Po mnoho stovek let používali lidé v jižní Asii zázvor jako léčivou rostlinu pro většinu nemocí. V Evropě se zázvor dlouho nezachytil a stal se populárním jen v posledních několika desetiletích. Každá země má svůj vlastní postoj k zázvoru. Například, v Holandsku to je lépe známé jako pokojová rostlina, a ve starověkém Řecku to bylo užité na přejídání, východní Asie používá zázvor pro různé účely, to je zvažováno to to může být používáno chránit mládí a zdraví na mnoho let.

V naší zemi je zázvor lépe známý jako koření a neobvyklé koření, jen málo lidí ví o léčivých vlastnostech kořene zázvoru. Obzvláště populární je čaj se zázvorem - tento chutný, voňavý a zdravý nápoj získal celosvětovou popularitu. Zázvorové čaje se doporučují pít pro jakékoliv onemocnění a dokonce i jako preventivní opatření. Nyní se zázvor aktivně pěstuje v mnoha zemích a je snadné ho koupit jako jinou zeleninu a ovoce.

Užitečné vlastnosti:

  • má protizánětlivé, antibakteriální, dezinfekční a antibakteriální vlastnosti. Pro zmírnění příznaků nachlazení se doporučuje pít zázvorový čaj a vyrábět tinktury. Máte-li bolest v krku, můžete si vzít malý kousek kořene a důkladně ho žvýkat;
  • zmírňuje příznaky toxikózy, vylučujezvracení, zabraňuje mořské nemoci. K tomu stačí několik minut žvýkat malý kousek čerstvého kořene. Těhotným ženám se doporučuje denně žvýkat zázvor, což zmírní toxikózu a zlepší celkový stav;
  • normalizuje a zlepšuje fungování žaludku;
  • se používá pro onemocnění krku a vazů;
  • detoxikační vlastnosti pomáhají při otravě těla, jemně a šetrně odstraňují škodlivé a chemické látky;
  • bojuje proti zničení tkáně chrupavky, zmírňuje zánět kloubů;
  • odstraňuje opuch a svalovou únavu;
  • zmírňuje bolest při menstruaci;
  • zlepšuje paměť, podporuje duševní vývoj;
  • zlepšuje libido;
  • jako esenciální olej se používá k léčbě psycho-emočních poruch - agrese, apatie, strachu atd.

Ingredience pro zázvor

U zázvoru je to poměrně složité farmakologické složení, jak by mělo být pro léčivé rostliny. Má mnoho solí hořčíku, vápníku, fosforu, vitamínů skupiny B, zinku, draslíku, železa. Skládá se ze všech esenciálních aminokyselin pro člověka. Je to díky této funkci, že odborníci na výživu po celém světě rozpoznali zázvor jako jednu z hlavních složek zdravé výživy. V kořenech rostliny spousta esenciálních olejů, které dávají koláčovou příchuť zázvoru.

V sušeném kořeni se chemické složení poněkud mění - antibakteriální protizánětlivé vlastnosti se zvyšují. Některé kvality naopak snižují - sušený zázvor nemá téměř žádný vliv na zažívánísystému.

Složení živin ve 100 gramech suchého kořene:

. \ t
Živiny (g.) Vitamíny Makroprvky (mg.) Stopové prvky
Voda 78,9 V1 0,025 (mg) Fosfor 34 Zinek 0,34 (mg)
Bílkoviny 1,8 V2 0,034 (mg) Draslík 415 Železo 0,6 (mg)
Tuky 0,8 V3 0,75 (mg) Vápník 16 Mangan 229 (µg)
Sacharidy 15,8 V5 0,2 (mg) Hořčík 43 Měď 226 (mcg)
Celulóza 2 V6 0,16 (mg) Sodík 13 Selen 0,7 (µg)
Popel 0,8 Kyselina listová11 (mcg)
C 5 (mg)

Kontraindikace

Navzdory všem příznivým a příznivým vlastnostem má zázvor několik negativních náznaků, na které nesmí být při konzumaci zapomenuto.

Hlavní onemocnění, při nichž se zázvor nedoporučuje používat:

  • žaludeční vřed, dvanáctníkový vřed;
  • GI onemocnění;
  • ulcerózní kolitida;
  • kožní onemocnění a záněty;
  • gastritida.

Nedoporučuje se pro děti do dvou let.

Obecně platí, že i zdraví lidé musí toto opatření dodržovat a uplatňovat zázvor v rozumných mezích. Může se vařit v čajinealkoholické nápoje, přidávat do léčivých tinktur, pečených koláče atd. Jedna dávka syrového zázvoru je 3 g, což je přibližně 1 stroužek česneku. V práškové formě se doporučuje používat ne více než 1/2 lžičky. zázvor

Populární recepty na zázvor

V první řadě samozřejmě čaj. Ve vařené vodě (2 litry) přidejte strouhaný zázvor (3 lžíce). Když je zázvor mírně nafouknutý, přidejte několik lžíce cukru nebo medu (podle chuti), citronovou šťávu (4 lžíce l. L). Dále se filtruje a podává horké. Pro výrobu zeštíhlujícího čaje se doporučuje namísto citronové šťávy přidat 2 stroužky česneku. Cukr, med a další sladidla není třeba dávat.

Zdravý nápoj - toto je název pro tento odvar v mnoha asijských zemích, kde zázvor je všelékem na všechny nemoci. Tento vývar lze připravit doma a vychutnat si léčivý účinek a jen chutný nápoj. Jemně nakrájejte 5 cm kořene zázvoru, přidejte 1 polévkovou lžíci. Já med a půl citronu. Všechny ingredience se vloží do půllitrové nádoby a nalijeme vroucí vodou. Může být použit, jakmile je nápoj naplněn a ochlazen. Mimochodem, pro udržení váhy a normalizaci metabolismu se doporučuje do této infuze přidat 1 tyčinku skořice.

Zázvorové obklady rychle a účinně zmírňují bolest. Pro přípravu obklad 2 lžičky. mletý zázvor smíchaný s 1 lžičkou. kurkuma a 0,5 lžičky. červená paprika. Všechny se smísí s vodou do stavu kejdy, nanesou se na ubrousek nebo látku a aplikují se na zapálené svaly.

S bolestí hlavybolest natolik, že smíchá mletý zázvor s teplou vodou do hustého stavu. Výslednou kompozici naneste na ubrousek a připevněte na čelo po dobu 10-15 minut.

Pro relaxaci a regeneraci svalů si vezměte zázvorovou koupel. Na 1 litr vody přidejte několik lžíce zázvoru a několik minut vařte. Pak se nalije do lázně a vychutnat si výsledek. Taková lázeň dokonale obnoví svaly, posílí celkový stav, zlepší stav kůže, odstraní svědění a zánět kůže.

V některých receptech se doporučuje používat kořen zázvoru ve své přirozené formě, jiné recepty jsou určeny pro zázvor. V zásadě nejsou žádné rozdíly, v obou případech se rozumí přírodní kořen zázvoru. Pokud je recept určen pro čerstvý kořen a plánujete použít půdu, musíte dávku snížit o polovinu. Obecně platí, že suchý zázvor je vhodnější pro obklady a pro přípravu odvarů a čaje je lepší použít čerstvý výrobek. Čerstvý kořen může být skladován po dobu delší než 7 dní v chladničce a sušené potraviny jsou téměř 4 měsíce.

Zázvor a jeho příznivé vlastnosti

Obyvatelé jižní Asie používali zázvor po staletí jako léčivou rostlinu pro většinu chorob. V Evropě se zázvor dlouho nezachytil a stal se populárním jen v posledních několika desetiletích. Každá země má svůj vlastní postoj k zázvoru. Například, v Holandsku to je lépe známé jako pokojová rostlina, a ve starověkém Řecku to bylo užité na přejídání, Eastern ...

Ohodnoťte tento článek
0

Hodnocení čtenářů: 4,08 ( 10hlasů)
0